Prins Harry reageert met speech openlijk over breuk met Brits koningshuis

prins Harry breuk Britse Koningshuis

De prins laat weten bedroefd te zijn, maar ziet geen andere optie

De media stonden op z’n kop toen Harry en Meghan eerder lieten weten afstand te doen van hun koninklijke titels. De 35-jarige prins heeft zich voor het eerst openlijk uitgelaten over zijn breuk met het Britse koningshuis. Prins Harry hield afgelopen weekend een speech bij een liefdadigheidsinstelling. De speech werd gefilmd en is later op het officiële Instagram-account van prins Harry en Meghan gedeeld.

Geen andere optie

Harry spreekt openhartig over de gezamenlijke beslissing die hij met zijn vrouw Meghan Markle heeft gemaakt om het Britse koningshuis te verlaten. De voormalige hertog van Sussex zegt dat er “op dit moment geen andere optie is”. Zover mogelijk probeert Harry de waarheid te vertellen aan de rest van de wereld. “Niet als prins, of als hertog, maar als Harry, dezelfde persoon die jullie 35 jaar hebben zien opgroeien, maar met een heldere blik.” Het Verenigd Koninkrijk zal hij dan ook nog altijd als zijn thuis zien, zo verzekerd hij in zijn speech. “Dat zal niet veranderen.”

Afstand koninklijke titels

Harry en Meghan delen dezelfde waarden, zo laat hij weten tijdens zijn speech. “Toen we trouwden waren we verrukt, hoopvol, en klaar om te dienen. Daarom maakt het me zo bedroefd dat het zo eindigt.” Volgens Harry was afstand doen van zijn koninklijke titels zeker geen makkelijke beslissing. “We waren er pas uit na maanden van praten en twijfelen. Ik weet dat ik het niet altijd bij het rechte eind heb, maar er was voor ons geen andere optie. Ik wil duidelijk maken dat we niet weglopen. We lopen niet weg van jullie.”

Begrip keuze prins Harry

De grootste wens van Harry was om de koningin en het Gemenebest te blijven dienen en zijn militaire verplichtingen voort te zetten, zonder overheidsfinanciering. “Dat mocht helaas niet”, stelt Harry. De beslissing van koningin Elizabeth heeft Harry geaccepteerd. “Het verandert me ook niet. Maar ik hoop dat jullie mijn keuze nu ook beter begrijpen.” Bekijk in onderstaande video de hele speech van prins Harry tijdens een liefdadigheidsinstelling.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

at tonight’s dinner for supporters of Sentebale in London Video © SussexRoyal

Een bericht gedeeld door The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) op

Lees ook: Prins Harry en Meghan Markle doen stap terug als senior leden Britse koningshuis

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Boulevard, Sussexroyal | Beeld: Videostill, YouTube