Blijkbaar hebben Prins William en Kate Middleton niet de voogdij over hun eigen kroost

Hoe zit dit nou weer dan?

De Britse royals moeten zich aan behoorlijk wat strikte -en soms verouderde- regels houden. Zo is het gewenst dat dames altijd een panty dragen onder een jurk of rok, mag een royal geen selfie maken met een fan en mogen ze niet meer eten als de koningin is uitgegeten. Een aantal van de strikte regels waar het Britse koningshuis zich aan moet houden, zijn ietwat gedateerd. Maar deze driehonderd jaar oude regel is wel erg bizar.

Die Britten met hun vreemde regeltjes.

Kinderen

De prachtige Kate Middleton zette drie -eveneens prachtige- kinderen op de wereld. Prins George (5), prinses Charlotte (3) en prins Louis (vier maanden). Toch zouden de hertog en hertogin van Cambridge officieel niet de voogdij over hun trots hebben. Hoe zit dat dan precies? Koninklijk historicus en oprichter van de blog Royal Musings, Marlene Koenig, vertelt aan News.co.au hoe de vork in de steel zit. “Het staatshoofd heeft de voogdij over de minderjarige (klein)kinderen”, licht ze toe. “Dit stampt nog uit de tijd van koning George I, die begin 1700 regeerde, en de wet is nooit veranderd.” 

Wet

Koning George I regeerde begin 1700 en riep deze wet in het leven omdat hij een slechte band had met zijn zoon, de toekomstige George II. Hij voerde een wet in waarbij de koning de voogdij over zijn kleinkinderen krijgt. Deze wet werd in 1717 vastgelegd, maar in 1772 weer gelegaliseerd. Sindsdien is deze wet niet meer veranderd.

Voogdij

Wat dit precies inhoudt? Koningin Elizabeth had de voogdij over haar kleinzonen prins William en Prins Harry toen ze nog minderjarig waren. Het is echter onduidelijk of de koningin ook de voogdij heeft over de kinderen van prins William en zijn vrouw, omdat het haar achterkleinkinderen zijn, weet de royal-kenner. Koning George I had dit niet genoemd in de wet. 

Benieuwd hoe deze regel in de praktijk wordt toegepast? Lees het op de volgende pagina.

Pagina 1/2