Psychologen en artsen bezorgd over kwaliteit van stresscoaches

Er is een enorme ‘wildgroei’ aan coaches op het gebied van stress en  burn-outs

Problemen door stress of een burn-out komen de laatste jaren steeds vaker voor. Je hebt vast iemand in je omgeving die met deze problemen kampt en hier wellicht professionele hulp bij zoekt. Maar in hoeverre is deze hulp wel professioneel? Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een enorme ‘wildgroei’ aan coaches is gekomen. Artsen en psychologen maken zich zorgen, aangezien de kwaliteit van de stresscoaches in twijfel wordt getrokken.

Bedrijfsartsen noemden het een ‘zorgwekkende ontwikkeling’.

Vertienvoudigd

Het tv-programma ‘Nationaal Stressdebat’ deed onderzoek onder 500 bedrijfsartsen en arbeidspsychologen. Dit programma gaat over het grote aantal personen dat kampt met stress en een burn-out. Hieruit kwam naar voren dat het aantal geregistreerde coaches op het gebied van stress en burn-outs in de afgelopen 20 jaar meer dan vertienvoudigd is.

Zorgwekkend

In 1999 waren er 415 geregistreerde coaches in Nederland, terwijl het aantal in 2019 op 4484 coaches stond. Dit blijkt uit de cijfers die de Kamer van Koophandel (KvK) op verzoek van het ‘Nationaal Stressdebat’ heeft uitgezocht. Bedrijfsartsen en arbeidspsychologen noemen dit een zorgwekkende ontwikkeling. Ze spreken door deze enorme toename van een ‘wildgroei’ en maken zich zorgen over de kwaliteit van de stresscoaches.

Enorme toename

Al eerder werd door de KvK via RTL Nieuws naar buiten gebracht dat in de afgelopen jaren het aantal bedrijven met coaches enorm is toegenomen. Zo zijn er tegenwoordig coaches die je helpen bij sporten, werken, studeren of opruimen. Een coach is geen beschermd beroep, dus iedereen kan zich een ‘coach’ noemen. Het aantal bedrijven dat zich bezighoudt met het coachen van mensen is in de afgelopen vijf jaar met 300 procent gestegen.

Lees ook: Oh nee! Toch geen nieuw programma voor Frank en Rogier

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Metro, RTL Nieuws | Beeld: Pexels