Aangrijpend: aflevering Five Days Inside zorgt voor emotionele reacties

five days inside

Rick Brandsteder bezocht een dak- en thuislozenopvang

In het programma Five Days Inside nemen BN’ers een kijkje achter gesloten deuren. Zo was Rick Brandsteder te gast bij dak- en thuislozenopvang Havenzicht in Rotterdam. Zowel de presentator als de kijkers zijn duidelijk aangegrepen door de verhalen die ze hier horen.

Five Days Inside

Hoewel het programma Five Days Inside heeft, is Rick Brandsteder na één dag al murw geslagen door alle indrukken. Hoewel hij verwacht dat Havenzicht een fijne, veilige plek is voor dak- en thuislozen, komt de realiteit rauw op z’n dak vallen. Niet alleen is Havenzicht een tijdelijke opvang, ook zijn er een verpleeg- en inwoonafdeling. Hier kunnen dak- en thuislozen terecht die buiten de reguliere zorg vallen. Verpleegkundige Renate omschrijft het als volgt: “Dit zijn de mensen die in de vergetelheid zijn geraakt. Die niet belangrijk zijn. Die een bepaald soort stigma hebben. Voor mij zijn het mensen.”

Martin

Tijdens Ricks tweede dag ontmoet hij Martin, een tachtigjarige man die nu een paar dagen in Havenzicht woont. Bij het horen van Martins levensverhaal slikt Rick duidelijk zijn tranen weg. “Ik ben 80, dus ik heb het wel gehad. Ik ben als wees grootgebracht. Heb bij pleegouders gezeten, ben mishandeld. Zowel geestelijk als lichamelijk. Nu maak ik op m’n oude dag weer dit mee.” Want wat is er gebeurd? Martin is op straat gezet door zijn vrouw en eindigde daardoor weer als dakloze. “Toen stond ik donderdagnacht op straat en heb ik de politie gewaarschuwd, want ik ben niet helemaal gezond. Van mij hoeft het niet meer. Ik rijd liever m’n scootmobiel dadelijk zo tegen een auto aan, dat ze me doodrijden. Zover ben ik. Ik kan er niet meer tegen.”

Reacties van kijkers

Rick Brandsteder is niet als enige onder de indruk van Martins verhaal. Ook op Twitter laten vele kijkers weten ontzettend aangegrepen te zijn door het verhaal van de tachtigjarige inwoner van Havenzicht.

 

Tot slot hoopt deze twitteraar dat het kabinet ook meekijkt naar deze heftige aflevering.

Lees ook: Dit is hoeveel de Oranjes verdienen volgens expert Gerard Aalders

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Brunopress