Rechter besluit dat er 1830 edelherten mogen worden afgeschoten

 
De rechter geeft toestemming voor het preventief afschieten van edelherten

Begin november vond er een zitting plaats waarbij de Provincie Flevoland aanvroeg of ze 1830 van de 2320 edelherten die in de Oostvaardersplassen rondlopen mocht afschieten. Dit om te voorkomen dat er in de winter herten aan de hongerdood zullen overlijden. Actiegroepen waren hier fel op tegen en zagen liever dat de dieren werden bijgevoerd. De rechter besloot toch dat de edelherten mogen worden gedood.

Het kort geding haalde niets uit.

Edelherten

Uit een telling van Staatsbosbeheer met een onafhankelijke observator van de Universiteit van Wageningen bleek dat er 2320 edelheren in de Oostvaardersplassen grazen. De telling lag voorgaande jaren altijd veel hoger, maar vorige winter stierven er 3000 dieren door de strenge winter. Hiervan werd 89 procent afgeschoten door Staatsbosbeheer, de rest stierf aan de hongerdood. Dit wil de provincie voorkomen door dieren preventief af te schieten.

Activisten

Verschillende groepen dierenrechtenactivisten spanden samen een kort geding aan, maar dit mocht niet baten. De rechter gaf toestemming om de edelherten af te maken. Toch mag de provincie nog niet beginnen met het jagen, omdat er nog meer rechtszaken lopen.

Uitstel

Het uitstel komt de provincie Flevoland niet goed uit. Er zit haast achter het plan, omdat het aantal herten blijft groeien. Daarom vroeg de provincie ook een vergunning aan voor 1830 edelherten, om de groei die intussen plaatsvindt ook mee te nemen.

Rigoureus

Tegenstanders van de aanvraag vinden het afschieten van herten veel te rigoureus. Zij stellen voor om dieren anticonceptie te geven of de dieren naar een ander gebied te verplaatsen. Ook zijn ze van mening dat het afschieten van herten de zeearend ook uit het gebied zal verjagen. Daarnaast zijn er activisten die vinden dat de dieren bijgevoerd moeten worden om de winter door te komen.

Lees ook: Boer zoekt Vrouw-kandidaat Ruud ontvangt honderden brieven

Dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD  | Beeld: Wikimedia