Veel digitale klokken in Nederland lopen momenteel achter om déze bizarre reden

Loopt jouw digitale klok nog goed?

Check het maar eens, loopt de tijd op de magnetron of oven nog hetzelfde als op jouw horloge? Het klinkt misschien gek, maar als dit bij jou niet het geval is, ben je zeker niet de enige in Nederland. Er is namelijk een bizarre ontdekking gedaan. Er is namelijk een reden waarom digitale klokken op het moment massaal een aantal minuten achterlopen. 

En nee, je kunt er zelf niets aan doen.

Digitale klokken

Ook al stel je in de ochtend de digitale klok weer goed in, aan het einde van de dag kan deze net zo goed weer vijf minuten achterlopen. Maar hoe kan dit toch? Om te beginnen gaat dit alles buiten onze macht om. Het heeft namelijk alles te maken met een samenwerkingsverband met bijna alle Europese landen voor het stroomnetwerk. Stroomzekerheid is hierdoor in elk land een stuk groter. Wel een nadeel: doet zich ergens op dit netwerk een probleem voor? Dan heeft ieder land in Europa hier last van. Elk land levert een bepaalde frequentie aan het netwerk, waardoor deze in heel Europa op 50 Hertz staat.

Leveringsconflict

Om weer terug te komen op het tijdsprobleem: op het moment is er een leveringsconflict met een onbekend land in het zuidoosten van Europa. Sinds half januari staat de frequentie daarom nu op 49,99 Hertz in plaats van 50 Hertz. Jeroen Brouwers van netbeheerder Tennet zegt hierover: “Dat is een hele kleine afwijking. De stroomvoorziening blijft overeind: er zijn geen problemen met de levering van stroom en er is ook geen stroomstoring.”

Analoge klokken

Hoe klein het verschil ook lijkt, digitale klokken zijn wél erg gevoelig voor een lagere frequentie. Sinds januari bestaat er dus al een grote kans dat de digitale klok op je oven of magnetron telkens achterloopt. Indien je de tijd nog niet hebt aangepast zou de klok inmiddels zes minuten kunnen achterlopen. De klok weer goed zetten heeft op het moment nog weinig zin, want het leveringsconflict is nog niet verholpen. Dat wordt dan maar weer ouderwets via je analoge horloge de tijd lezen!

Lees ook: Albert Heijn haalt per direct deze kinderfeestjesset uit de schappen: ‘Extreem onhandig gekozen’

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws, Editie NL | Beeld: Pixabay