Om deze reden moet je je hond nooit op de bijrijdersstoel laten zitten

Laat jij jouw hond weleens op de bijrijdersstoel zitten?

Een stukje rijden met de hond in de auto, op weg naar het strand of een gezellige wandeling in het bos: vele hondeneigenaren doen het. Het is voor de hond immers ook een stuk leuker om naar een nieuwe plek te gaan om te wandelen. Maar laat je tijdens de autorit de hond dan ook voorin op de bijrijdersstoel zitten? Er is een hele belangrijke reden waarom je dat beter niet kunt doen.

Je hond op de bijrijdersstoel laten zitten kan hartstikke gevaarlijk zijn.

Honden in auto-ongelukken

In een nieuwsbericht over een auto-ongeluk staat meestal beschreven hoeveel mensen er gewond of verongelukt zijn. Dat er soms ook een huisdier bij betrokken is, wordt veelal weggelaten in de nieuwsberichten. Toch gebeurt het vaker dan je denkt dat een hond slachtoffer wordt van een auto-ongeluk. Dit komt omdat veel hondeneigenaren tijdens korte autoritten de veiligheidsregels voor hun huisdier minder goed naleven dan zou moeten.

Geen gordel

De bijrijdersstoel is de plek waar de hond vaak plaatsneemt wanneer hij op pad gaat. Deze plek in de auto is alleen minstens zo gevaarlijk voor een hond als voor een mens. Bij plotseling remmen kan je geliefde viervoeter hard tegen de voorruit of het dashboard knallen, soms met alle gevolgen van dien. Er wordt gezegd dat de bijrijdersstoel zelfs nog gevaarlijk is voor een hond dan voor een mens. De reden hiervoor is omdat een hond niet in een autogordel vastgezet kan worden en een mens natuurlijk wel.

Veiligheidsmaatregelen

Paws to Click is een organisatie die zich richt op de veiligheid voor dieren in het vervoer. De organisatie komt met keiharde feiten: een pup die voorin de auto zit en met een vaart 30 kilometer per uur plots tot stilstand komt, knalt met een enorme kracht tegen de voorruit. Niet heel raar dus dat in sommige staten in Amerika het al verboden is om je viervoeter op de bijrijdersstoel te zetten. Dit wordt ook gedaan omdat je hond voor afleiding kan zorgen tijdens het autorijden. In Nederland is het tot nu toe nog niet verboden om je huisdier op de bijrijdersstoel te plaatsen, maar geadviseerd wordt om je dier op de achterbank te plaatsen. Veiligheid boven alles, toch? Ook voor je hond!

Lees ook: Hondeneigenaren opgelet: ongeneeslijke hondenziekte aangetroffen in Nederland

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Pure Wow, Libelle | Beeld: Pixabay