‘Dit is hét relatiegeheim van Willem-Alexander en Máxima’

Willem-Alexander Máxima

Willem-Alexander en Máxima zijn vandaag twintig jaar getrouwd!

Het is feest in Huis ten Bosch, want koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vandaag twintig jaar getrouwd! Op de prachtige datum 02-02-2002 stapten de twee in het huwelijksbootje en sindsdien zijn ze dolgelukkig samen. Wat is hun relatiegeheim? Royaltykenner Annemarie de Kunder heeft wel een idee. 

De traan

Precies twintig jaar geleden trouwden Willem-Alexander en Máxima in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Eén moment kan iedereen zich nog herinneren: de traan. De bekende traan van Máxima is inmiddels iconisch geworden. Na al die jaren heeft onze koningin het moment inmiddels al honderden keren gezien, net als de rest van het land, maar ze kan er nog altijd niet goed naar kijken. In een interview met Matthijs van Nieuwkerk vertelde ze: “Het was muziek, ik word blij van muziek, ik huil van muziek. (…) En dat koor daarachter; het was fantastisch.” Tijdens het huwelijk was de muziek van Astor Piazzolla, gespeeld door Carel Kraayenhof, te horen.

Nooit ruzie

Twintig jaar na het sprookjeshuwelijk leven ze nog steeds ‘lang en gelukkig’. Althans, zo lijkt het. “Wat mij verbaast is dat er in die twintig jaar nog nooit iets naar buiten is gekomen waaruit blijkt dat hun huwelijk niet snor zit”, zegt De Kunder bij RTL Boulevard. “Waar sommige koningshuizen de ene na de andere rel hebben omdat er een schuinmacheerder tussen zit of zelfs een buitenechtelijk kind verwekt is, is dat bij Willem-Alexander en Máxima dat allemaal niet het geval. Zelfs van berichten over onenigheid tussen de twee of langdurige ruzies is geen sprake. Voor zover wij weten dan natuurlijk.”

Klef gedrag

Volgens de royaltykenner kunnen Willem en Máx zakelijk en privé goed scheiden. “Het zijn geliefden, maar ze werken ook samen. Hun rol als koning en koningin zien ze echt als iets zakelijks en ze willen ook zo overkomen.” We betrappen de koninklijke tortelduifjes dan ook zelden op klef gedrag. “Als dat wel gebeurt zijn ze in een relaxte omgeving en voelen ze zich vrij om dat wél te doen”, stelt De Kunder. Zoals bij het jaarlijkse fotomoment: “Wanneer de dochters Amalia, Alexia en Ariane poseren staan vader en moeder langs de zijlijn te glunderen en houden ze elkaar vast.”

Relatiegeheim

Maar wat is nou het relatiegeheim van Willem-Alexander en Máxima? “Als je het mij vraagt is een van de factoren waarom ze het al zo lang met elkaar uithouden, hun gevoel voor humor”, stelt Annemarie. Onze koning blijkt, vooral wanneer de camera’s uit staan, de ene na de andere flauwe grap uit zijn mouw te schudden. En waar sommigen even moeten nadenken over de grap, snap Máx het altijd meteen. “Ze hebben soms aan één woord of blik genoeg om te snappen wat de ander uitkraamt en moeten dan samen gniffelen als een verliefd stel.”

De royaltykenner gaat inmiddels al heel wat jaren met het koninklijk paar mee op pad, en merkt dus ook weleens dat er spanningen zijn. “Eigenlijk is het dus net een doodnormaal getrouwd stel. Wat ook vrij logisch is, want het ís ook een normaal getrouwd stel.” En zo is het maar net. Gefeliciteerd, Willem-Alexander en Máxima!

Lees ook: Deze foto heeft koningin Máxima als achtergrond op haar telefoon

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Brunopress