Brrr: De ‘reuzenteek’ nu ook in Nederland gespot

De reuzenteek is een stuk groter én sneller dan de normale teeksoort

Het is zo goed als zeker, de reuzenteek is nu ook in ons land opgedoken. In het Drentse plaatsje Odoorn vond Caroline Clement uit Borger het beestje op haar paard. Het is de eerste keer dat de reuzenteek is gespot in ons land.

Onlangs werd de teek al in Duitsland gevonden, dus het was een kwestie van tijd wanneer het in ons land zou opduiken.

De reuzenteek

De reuzenteek, ook wel de Hyalomma genoemd, werd gevonden in het Drentse Odoorn, op het IJslandse paard van eigenaar Caroline. “Ik haal dagelijks teken uit mijn paarden en ik zag meteen dat deze anders was. Hij heeft lange poten en hij was vooral heel snel”, vertelt ze aan RTV Drenthe. Deze teek is nog gevaarlijker dan de normale teek die we tot nu toe in ons land aantroffen, aangezien ze een stuk groter zijn en actief zoeken naar mensen en dieren. Potentiële slachtoffers kunnen ze tot wel negen meter afstand zien en – al rennend – tot wel honderd meter volgen. Als dat geen nachtmerrie is…

Nader onderzoek nodig

Na het verhaal van Caroline heeft RTV Drenthe de foto’s van de reuzenteek voorgelegd aan bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research. De bioloog houdt zich al jaren bezig met teken. Hij bevestigt dat de kans sterk aanwezig is dat het om de reuzenteek gaat. Verder onderzoek vanuit het NVWA of het RIVM zal nog moeten uitwijzen of de aangetroffen teek met honderd procent zekerheid de gevaarlijke teeksoort is.

Eigenschappen

Van Vliet laat weten dat de reuzenteek de ziekte van Lyme waarschijnlijk niet kan overbrengen, maar dat het mogelijk wel andere ziekten met zich meebrengt. De grote teken kunnen bepaalde signalen als trilleningen en lichaamstemperatuur waarnemen, waardoor ze zich op de grond verstoppen en actief op hun slachtoffers afrennen wanneer ze deze waarnemen. Tot nu toe kwam de reuzenteek vooral voor in Noord-Afrika en Azië en ook in Zuid- en Oost-Europa.

Lees ook: Voorkom dat je deze fout maakt wanneer je een teek verwijdert

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTV Drenthe | Beeld: Wikimedia Commons, Alan R Walker