Waarom roddelen we zo graag? Wetenschappers leggen het uit

Dit is waarom roddelen zo fijn is

Het is natuurlijk niet zo netjes, achter iemands rug om praten. Maar soms kan je het gewoon écht niet laten om even flink te roddelen met je vriendinnen. Soms is het niet eens zo kwaad bedoeld, maar het kan best kwetsend zijn voor degene over wie het gaat. Maar wees gerust, volgens de wetenschap zit het nou eenmaal in onze natuur.

Nu schamen we ons iets minder voor ons geroddel.

65 procent

De een roddelt meer dan de ander, dat is zo. We kennen allemaal wel een échte roddeltante, zo iemand die altijd de laatste nieuwtjes uit het dorp weet en iedereen afbelt. Maar wist je dat gemiddeld maar liefst 65 procent van ons dagelijks taalgebruik onder roddelen valt? Dat verbaasde ons nogal! Onder roddelen verstaan we: over andere mensen praten en daarbij een moreel oordeel vellen.

Evolutie

Volgens antropoloog Robin Dunbar speelde roddelen een grote bijdrage aan de menselijke evolutie. Omdat mensen in groepen leven is over elkaar praten soms noodzaak. Zo wisten mensen door te roddelen wie goed volk was en wie niet. Zo werden er betere relaties gesmeed in leefgroepen.

Leerrijk

Psycholoog Roy Baumeister beaamt dit. Hij legt uit dat over andere mensen praten leerzaam is, omdat we van andermans fouten en misstappen kunnen leren. Daarom praten we liever over negatieve dingen die andere mensen meemaken dan positieve dingen, want daar leren we weinig van. Waarom we ons toch schuldig voelen als we geroddeld hebben? Omdat roddelen ook gebruikt wordt om je sociale status op te krikken. Als je beloofd hebt om niet een geheim door te vertellen maar je doet dit toch, dan voel je je natuurlijk schuldig.

Lees ook: Kun jij in de toekomst kijken? Dit is wat een déjà vu echt betekent

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: HLN | Beeld: Pexels