Geen zwarte pieten meer: dit jaar alleen roetveegpieten tijdens landelijke intocht

Ook zien we tijdens het Sinterklaasjournaal alleen nog maar roetveegpieten

Voor het eerst in de geschiedenis van de landelijke Sinterklaasintocht zullen er geen zwarte pieten te zien zijn. Dit maakte NTR bekend. Enkel roetveegpieten zullen tijdens de intocht op zaterdag 16 november in Apeldoorn te zien zijn.

Vorig jaar waren er nog wel enkele volledig zwartgeschminkte pieten te zien.

Geleidelijke ontwikkeling

Zowel tijdens de landelijke intocht als tijdens het Sinterklaasjournaal zullen er geen zwarte pieten meer te zien zijn. Enkel roetveegpieten maken hun opwachting. “De stap die we nu hebben gezet is de uitkomst van een geleidelijke ontwikkeling, die een aantal jaren nodig heeft gehad”, zo laat een woordvoerder van NTR weten aan RTL Nieuws

Roetveegpieten

Het zwartepietendebat is een jaarlijks terugkerende discussie over het wel of niet behouden van zwarte piet. Tegenstanders van zwarte piet vinden het hulpje van Sinterklaas racistisch en stereotyperend. Voorstanders vinden zwarte piet onschuldig en zien hem als een kindervriend. De discussie rondom dit thema lijkt met de jaren heviger te worden. In 2014 introduceerde NTR de roetveegpiet als alternatief en gaandeweg zouden deze pieten de zwarte pieten vervangen. De NTR heeft met de gemeente Apeldoorn besproken dat er dit jaar tijdens de landelijke intocht alleen roetveegpieten worden ingezet.

Lees ook: Rijtjeshuis in Amsterdam vs. Drenthe: een verschil van 1,2 miljoen euro

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL nieuws| Beeld: Pixabay