Rutte spreekt Nederlanders toe over coronacrisis: ‘We laten u niet in de steek’

Mark Rutte

Ook spreekt de premier zijn dankbaarheid uit

Mark Rutte heeft gisteravond een historische toespraak gehouden over het coronavirus. In deze toespraak ging hij verder in op de getroffen maatregelen tegen het virus in Nederland. Ook sprak hij zijn dankbaarheid uit naar iedereen die zich inzet om het virus te bestrijden. De toespraak van de premier trok grote belangstelling. Zeker 7 miljoen Nederlanders zaten gisteravond voor de buis.

Maximaal controleren

In de toespraak benadrukte Rutte dat het kabinet ervoor kiest om het virus ‘maximaal te controleren’. Dat betekent dat wordt geprobeerd met de maatregelen de piek van de besmetting af te vlakken en uit te smeren over een langere periode. Ook liet de premier weten dat een groot deel van de Nederlanders besmet zal raken met het virus. Op die manier zullen we ‘groepsimmuniteit’ opbouwen, waardoor we “een muur om de mensen met een zwakkere gezondheid kunnen vormen.”

Geen snelle uitweg

“Ik heb vanavond geen gemakkelijke boodschap voor u”, begon Rutte zijn verhaal. “De realiteit is dat het coronavirus onder ons is, en ook onder ons zal blijven. Er is geen snelle uitweg uit deze situatie. De realiteit is ook dat een groot deel van Nederland met het virus besmet zal raken, dat zeggen de deskundigen. Daarom zijn maatregelen, zoals die gisteren zijn afgekondigd, hard nodig.”

Niet in de steek

De premier erkende ook dat bedrijven een extreem moeilijke periode doormaken.”Zij staan met hun rug tegen de muur. Dat geldt voor kleine bedrijven, zoals het koffietentje om de hoek, maar ook voor grote bedrijven zoals KLM. Maar we zullen u steunen en zetten alles op alles zodat bedrijven niet omvallen. Het zal hoe dan ook een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek.”

Dankbaarheid

Rutte roept heel Nederland op om elkaar te helpen waar dat kan. “Dit is een tijd waarin we elkaar moeten vinden, over meningsverschillen en tegenstellingen heen. Een tijd om het gezamenlijke belang boven het eigen belang te stellen.” Ook sprak de premier zijn dankbaarheid uit naar de mensen die dag en nacht bezig zijn om het coronavrius te bestrijden. “Schoonmakers, verpleegkundigen en artsen in de ziekenhuizen en de ouderenzorg, huisartsen en GGD-medewerkers, politieagenten, ambulancepersoneel en alle andere hulpverleners. Tegen hen, en tegen al die mensen die op hun post blijven in scholen, kinderopvang, openbaar vervoer, supermarkten en waar dan ook, wil ik zeggen: u doet fantastisch werk! Heel, heel veel dank daarvoor.”

Lees ook: Gebarentolk Irma Sluis gaat tijdens persconferentie viraal met ‘hamsteren’-gebaar

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Videostill