Ruud ten Wolde: ‘Eigenlijk had ik helemaal geen tijd voor kanker’

De verslaggever overleed net voor zijn boek uitkwam

Met de titel Ziek Gelukkig was de toon gezet: Ruud ten Wolde genoot volop van het leven. Toen Grazia hem op 9 september mocht interviewen leek alles relatief stabiel te zijn. Toch kwam op 9 oktober een abrupt einde aan het leven van de jonge verslaggever en auteur. Tien dagen later kwam zijn boek uit.

Ziek

Hij had zo graag het verschijnen van zijn boek Ziek Gelukkig nog willen meemaken, maar het mocht niet zo zijn. Ruud ten Wolde overleed op 9 oktober op 29-jarige leeftijd als gevolg van de ziekte kanker, die in 2015 voor het eerst bij hem werd ontdekt. Behoorlijk onverwachts, want het ging eigenlijk best goed met Ruud. Grazia sprak hem precies een maand eerder, op 9 september, en toen vertelde hij dat zijn ziekte stabiel leek. “Ik voel me op dit moment goed. Ik heb medicatie die de groei van de kanker remt. Het zit alleen nog in mijn longen, maar is zo klein dat ik op deze manier prima kan leven en me eigenlijk geen patiënt voel. Het is moeilijk in te schatten hoe mijn ziekte zich gaat ontwikkelen, dus ik leef met de dag. Eigenlijk leef ik elke dag alsof ik nog maar vijf jaar heb, maar ik blijf wel dromen alsof ik honderd word”, vertelde hij, positief als hij was.

Moeizame diagnose

Op zijn 23e wordt bij Ruud een melanoom vastgesteld. Hij vertelt openhartig over de moeizame diagnose. “Ik heb twee huisartsen plus twee dermatologen gezien die allemaal zeiden dat het niks was. Pas de derde dermatoloog wilde het weghalen; toen bleek dat het een kwaadaardig melanoom was”, deelt hij met Grazia. “Ik werd ziek in een tijd dat ik vol in het leven stond. Eigenlijk had ik helemaal geen tijd voor kanker. Ik kreeg alle kansen die ik wilde. Het enige wat mij letterlijk tegenhield was mijn eigen lijf”, vertelde hij in september nog.

Het boek Ziek Gelukkig is vanaf nu verkrijgbaar via deze link.

Dit artikel is gebaseerd op een interview met Ruud ten Wolde in de nieuwste Grazia. Voor het volledige interview kun je vanaf woensdag 27 oktober terecht in de winkels, op tijdschrift.land, en op Blendle.

Lees ook: RTL Boulevard-verslaggever Ruud ten Wolde op 29-jarige leeftijd overleden

Bron: Grazia | Beeld: Instagram Ruud ten Wolde