Nieuw SBS6-programma laat mensen met dementie werken in horeca

dementie

SBS6 gaat samen met stichting Alzheimer Nederland een nieuw programma maken

SBS6 is druk bezig met een nieuw tv-programma waarbij dementerenden in het zonnetje worden gezet. Niet zomaar, aangezien er volgens SBS6 en stichting Alzheimer meer aandacht moet worden geschonken aan dementie. Volgens een woordvoerster van SBS6 weten veel mensen niet eens wat dementie precies inhoudt. Daarnaast zouden dementeren vaak als arbeidsongeschikt worden gezien, terwijl er nog allerlei mogelijkheden zijn. 

“De buitenwereld weet vaak niet precies wat dementie inhoudt.”

Restaurant runnen

Het nieuwe programma heet ‘The Restaurant That Makes Mistakes’, de dementerenden worden namelijk aan het werk gezet in een restaurant. Voor hun ziekte werkten alle deelnemers in een totaal ander vakgebied. Zo doen er buschauffeurs, ingenieurs en leraressen mee. Aangezien de dementerenden veel dingen niet meer kunnen onthouden, is het niet meer mogelijk deze beroepen te beoefenen. Om deze reden gaan ze aan de slag in een restaurant.

Vrijwilligers

In het tv-programma worden de vrijwilligers gevolgd om te zien waar ze tegenaan lopen bij het runnen van een restaurant. Sommige dementerenden kunnen hun eigen leeftijd of de namen van hun kinderen niet meer onthouden, maar laten wellicht in dit tv-programma zien dat dit helemaal niet uitmaakt voor een functie in een restaurant.

Het doel

Uiteindelijk willen de programmamakers aan werkgevers en beleidsmakers laten zien dat er nog genoeg mogelijkheden zijn. De samenleving zou volgens SBS6 en stichting Alzheimer een stuk dementievriendelijker moeten worden. “Mensen met dementie geven zelf aan dat zij zo lang mogelijk actief willen meedoen in de samenleving. Daar kunnen wij met elkaar voor zorgen. De buitenwereld weet vaak niet precies wat dementie inhoudt en hoe om te gaan met de ziekte”, geven de makers van het programma aan. Wanneer het nieuwe tv-programma van SBS6 precies op de buis komt, is nog niet bekend. Wel laat de woordvoerster van SBS6 weten: “het proces is in volle gang!”

Lees ook: Politie deelt waarschuwing voor fietsers met een fietsmand- of tas

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Pexels