Scannen van QR-codes: dit moet je weten en zo voorkom je oplichting

QR-codes

Steeds meer mensen worden opgelicht door middel van QR-codes

We horen het steeds vaker in onze omgeving dat mensen worden opgelicht door middel van het scannen van een QR-code. Deze nieuwe vorm van oplichting maakt het voor criminelen erg gemakkelijk om bankrekeningen te plunderen. Wij zetten alle informatie over QR-codes op een rijtje en vertellen je hoe je oplichting kan voorkomen.

Dit is alles wat je moet weten over het scannen van QR-codes met je telefoon.

Wat is een QR-code?

QR-code is een afkorting van ‘Quick Response-code’. Deze code wordt weergegeven als een soort barcode die je met je telefoon kan scannen. Eenmaal gescand word je automatisch doorverwezen naar een website. Deze manier van scannen maakt het voor gebruikers van smartphones een stuk makkelijker om websites te bezoeken, aangezien ze niets hoeven op te zoeken of in te typen. Tegenwoordig wordt de code veel gebruikt voor entreetickets voor evenementen, geeft het informatie weer over bijvoorbeeld kunstwerken in musea, maar kunnen er ook betalingen via iDeal worden voldaan via de code. En dit laatste is precies de reden waarom het scannen van sommige QR-codes onbetrouwbaar kan zijn.

Lees op de volgende pagina hoe mensen worden opgelicht door middel van QR-codes en tips wat je het beste in deze situaties kunt doen.

Pagina 1/2

Array