Scannen van QR-codes: dit moet je weten en zo voorkom je oplichting

Steeds meer mensen worden opgelicht door middel van QR-codes

We horen het steeds vaker in onze omgeving dat mensen worden opgelicht door middel van het scannen van een QR-code. Deze nieuwe vorm van oplichting maakt het voor criminelen erg gemakkelijk om bankrekeningen te plunderen. Wij zetten alle informatie over QR-codes op een rijtje en vertellen je hoe je oplichting kan voorkomen.

Dit is alles wat je moet weten over het scannen van QR-codes met je telefoon.

Wat is een QR-code?

QR-code is een afkorting van ‘Quick Response-code’. Deze code wordt weergegeven als een soort barcode die je met je telefoon kan scannen. Eenmaal gescand word je automatisch doorverwezen naar een website. Deze manier van scannen maakt het voor gebruikers van smartphones een stuk makkelijker om websites te bezoeken, aangezien ze niets hoeven op te zoeken of in te typen. Tegenwoordig wordt de code veel gebruikt voor entreetickets voor evenementen, geeft het informatie weer over bijvoorbeeld kunstwerken in musea, maar kunnen er ook betalingen via iDeal worden voldaan via de code. En dit laatste is precies de reden waarom het scannen van sommige QR-codes onbetrouwbaar kan zijn.

Oplichting door middel van QR-codes

De QR-codes worden niet eens meer alleen online ingezet om mensen op te lichten. Mensen kunnen op straat ook aangesproken worden met de vraag of ze een QR-code willen scannen. Of er wordt gevraagd om via een QR-code geld over te maken voor de parkeerautomaat, omdat de oplichter zelf geen contant bij zich heeft. Mensen die tot nu toe zijn opgelicht kregen in ruil voor het scannen van de QR-code vijf euro in contanten terug. Helaas werden deze mensen, zonder dat ze het wisten, naar een phishingsite geleid zodat de oplichter de bankgegevens kon achterhalen. Ook op Marktplaats komt deze vorm van oplichting voor door middel van de ‘cententruc’. Hier lees je daar meer over.

Tips

En dan nu het belangrijkste gedeelte: want hoe voorkom je dat je wordt opgelicht door middel van fraude via QR-codes? Wees altijd op je hoede als het gaat om geld overmaken via online betaalverzoeken of het scannen van QR-codes om betalingen te voldoen. Heb je er geen goed gevoel bij? Scan dan de QR-code niet en schrijf zelf de betaling over via de app van je eigen bank. Er zijn nog een aantal andere dingen waar je op kunt letten als het gaat om QR-fraude:

  • Bekijk de doorgestuurde URL/hyperlink van een betaalverzoek altijd goed. Komt deze overeen met de link in de daadwerkelijke URL van de betaaldienst? Dan is de kans van oplichting klein.
  • Betrouwbaarheid hoeft niet bewezen te worden aan de verkoper. Je hoeft dus nooit een QR-code te scannen om te bewijzen dat jouw persoonlijke informatie en rekeningnummer kloppen.
  • De verkoper heeft geen andere gegevens van je nodig. Dus ook geen foto of kopie van je ID- of rijbewijs.
  • Bij twijfel, neem altijd contact op met je bank om navraag naar de situatie te doen.
  • Is het helaas te laat en vermoed je dat je bent gefraudeerd? Neem dan direct contact op met je bank en doe aangifte bij de politie. Zij kunnen kijken wat er verder voor je gedaan kan worden.

Lees ook: Goed nieuws: Ticketmaster betaalt voortaan servicekosten terug

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Opgelicht, Nu.nl, Libelle | Beeld: Pixabay