Pas op met schaatsen op natuurijs: al meerdere mensen door het ijs gezakt

schaatsen

De toestand van de schaatser is zeer zorgelijk

In het Brabantse Hank is een schaatser door het ijs heen gezakt. Hij moest uit het water gehaald worden en met spoed naar het ziekenhuis gebracht worden. Momenteel is zijn toestand nog steeds zorgelijk. Veiligheidsregio’s door het hele land willen mensen dan ook waarschuwen. 

Het ijs is op vele plekken nog steeds onbetrouwbaar.

Zorgelijk

De man in Hank zakte in de Middellandpolder aan de rand van natuurgebied de Biesbosch tien meter van de kant af door het ijs heen. Dit meldt een politiewoordvoerder. Hij ligt momenteel in het ziekenhuis en zijn situatie is zorgelijk. Het is niet de enige schaatser die vandaag door het ijs heen zakte; in Utrecht werden maar liefst vier mensen het slachtoffer van onbetrouwbaar ijs. Reden genoeg voor verschillende Veiligheidsregio’s om een waarschuwing de deur uit te doen.

Veilig schaatsen

“Het afgelopen halfuur heeft de brandweer vier meldingen gehad van personen die door het ijs zijn gezakt. Waaronder een aantal kinderen. Let op uw kinderen en uw eigen veiligheid. Het is nog niet overal betrouwbaar,” meldt Veiligheidsregio Utrecht. Ook geeft de Veiligheidsregio een aantal tips om veilig te blijven op het ijs: ga het liefste met een klein groepje schaatsen, maar minimaal met zijn tweeën. Laat ook het thuisfront weten waar je bent gaat schaatsen. Neem ook een ijspriem en stuk touw mee waarmee je jezelf en anderen uit een wak kunt redden. Neem daarnaast een fluitje mee: zo kun je mensen op afstand laten weten dat je in moeilijkheden verkeert.

Door het ijs zakken

Daarnaast is het belangrijk om een inschatting te kunnen maken van de betrouwbaarheid van het ijs. Zo is de kans groot dat het ijs bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken onveilig is. Ook is het raadzaam om bedacht te zijn op kleurveranderingen van het ijs: aangevroren randen met een afwijkende (geelwitte) kleur kunnen duiden op windwakken. Dit zijn open wakken of wakken met een dun ijslaagje eroverheen. Zie je iemand door het ijs zakken? Bel dan direct 112. Ben je zelf toch door het ijs gezakt of onder het ijs terecht gekomen en ligt er geen sneeuw op het ijs? Zwem dan naar de donkere plek toe. Ligt er wel sneeuw op het ijs, zwem dan naar het lichte gedeelte toe.

Lees ook: Met déze noodzakelijke maatregelen overleef je de extreme kou van vandaag

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Brandweer, RTL Nieuws | Beeld: Wikimedia Commons, Mundo Resink