Haal de schaatsen uit het vet: we kunnen het natuurijs weer op!

Het is weer koud genoeg

Je hoeft niet eens de deur uit om te zien dat het buiten koud is. Een laagje ijs bekleedt veel autoruiten en plasjes water op straat zijn bevroren. Niets aan, die kou. Tenzij het zó koud is dat we het natuurijs opkunnen. En laat dat laatste nu net het geval zijn!

Je leest het goed, écht natuurijs.

Friesland
Vanochtend durfde Herman van der Geest het aan om als eerste het natuurijs van de Ryptsjerksterpolder in Friesland te betreden. Ondanks het dunne en zelfs krakende ijs, betrad hij samen met twee vrienden het natuurijs. Aan Telegraaf vertelt de 53-jarige dat hij elk moment grijpt om het natuurijs op te gaan. “Het was kielekiele”, moest hij wel bekennen. “Het ijs was aan de dunne kant en kraakte, maar ik heb geen natte voeten gehad. We hebben twee uur geschaatst, met een lekker zonnetje erbij. Je voelt het ijs golven onder de schaatsen, het zakt een beetje in. Af en toe is dat even schrikken.”

Waarschuwing
Herman moet wel bekennen dat hij niet de hele plas is overgegaan, maar dat hij dichtbij de kant bleef. Echt dik was het ijs nog niet. Om die reden waarschuwt de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) om nog niet het ijs op te gaan. “De Ryptsjerksterpolder is altijd een van de eerste plekken waar geschaatst kan worden”, vertelt Ramon Kuipers, coördinator natuurijs van het KNSB. “Er is op dit moment geen andere plek waar je op het ijs kunt staan.” Bovendien kun je volgens de coördinator ook in een halve meter water verdrinken. 

Lees ook: Het ijs van je autoruiten halen doe je op deze manier met gemak!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Telegraaf | Beeld: Pexels