Schaatsliefhebbers opgelet: ‘Lokale schaatspret is in januari mogelijk’

Het wordt een zachte winter

De grote vraag luidt elk jaar weer: kunnen we schaatsen op natuurijs? Schaatsliefhebbers willen niets liever dan de ijzers onderbinden, om vervolgens een flink stuk op ‘echt’ ijs te schaatsen. Toch is vorst, kou en een temperatuur onder het vriespunt nodig om deze droom te verwezenlijken. De weersvoorspellingen lijken warm, maar volgens Weeronline is schaatspret in januari nog niet uitgesloten. 

Het weer in januari

De kou valt tot nu toe nog erg mee en ook in januari wordt er volgens Weeronline geen extreme kou voorspelt. De Westen- tot zuidwestenwinden gaan naar verwachting vooral zachte lucht aanvoeren, waardoor vorst niet gauw op de loer ligt. Toch is de kans op vorst groter dan in de decembermaand. Ben jij gek op schaatsen? Dan hebben wij goed nieuws, want schaatspret is vanwege deze kans op vorst niet uitgesloten.

Warmer dan de voorgaande jaren

De maand januari wordt warmer dan de voorgaande jaren. De gemiddelde temperatuur in de januarimaand is 4,1 graden – dit is een graad warmer dan normaal. Daarnaast wordt er in de maand januari ook bewolking, wind en regen verwacht. We horen het je denken: hoe is natuurijs mogelijk met deze voorspellingen? Volgens Weeronline kan het tijdens een aantal heldere nachten flink gaan vriezen. “Ik zeg niet dat het niet kan. Want in deze eeuw is het vaker gebleken dat in een zachte januarimaand lokale ijspret wel mogelijk is”, geeft Weeronline aan.

Lees ook: Vreselijk: hond en baasje gewond door vuurwerk in brievenbus

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Nederland Winterwonderland, door Photo RNW.org onder de licentie CC BY-ND 2.0