200.000 vakanties in gevaar door naderende staking op Schiphol

De veiligheidschecks kunnen dan niet uitgevoerd worden op Schiphol

De vakanties van 200.000 mensen staan op dit moment op losse schroeven. Op 4 september gaan de beveiligers op vliegveld Schiphol staken en hierdoor komen die vakanties in het geding. De beveiligers willen meer loon en ook betere werkomstandigheden. 

Ook in andere delen van het land leggen mensen het werk neer.

Omboeken

Vakbonden FNV en CNV kondigen nu alvast de stakingen aan, omdat het voor Schiphol verstrekkende gevolgen kan hebben. “Een 24-uursstaking heeft gevolgen voor de luchthaven en het vliegverkeer. Nu kunnen nog afspraken worden gemaakt om een en ander ordentelijk te laten verlopen. Reizigers kunnen tijdig worden geïnformeerd, tickets omgeboekt, vluchten geannuleerd, enzovoort”, vertelt Mohamed Gafki, bestuurder van FNV Beveiliging aan RTL Nieuws. 

Veiligheid

Ongeveer tweederde van alle beveiligers doet mee aan de stakingen en dat is toch erg veel. Dit zou inhouden dat het heel lastig wordt om goede veiligheidschecks te doen en daardoor kunnen veel passagiers niet vertrekken. Dit wordt ook erkent door een woordvoerder van Schiphol. De veiligheid van het vliegen moet natuurlijk altijd gegarandeerd kunnen worden en dat zou dan niet lukken. Toch zijn er ook mensen die niet willen staken. Dit zijn veelal jongeren met tijdelijke contracten. Zij vrezen dat ze geen contractverlenging krijgen als ze het werk neerleggen.

Jongeren

De beveiligers willen dat ze meer tijd krijgen om te herstellen tussen diensten in en ook dat ze eerder weten wat hun rooster gaat zijn. Ze hebben nu vaak geen idee wanneer ze precies vrij zijn in de week en dat kan zo niet langer, vinden de beveiligers. Ook moet het loon omhoog. Het afgelopen jaar zaten ze op de nullijn en dat is onacceptabel, aldus Gafki. Schiphol laat weten dat ze hopen dat de beveiligingsbedrijven en de vakbonden er snel uitkomen, zodat alles weer terug kan naar het normale. De beveiligers voeren nu al zes weken acties. Schiphol en de reizigers zijn hier de dupe van, ondanks dat zij niks te maken hebben met het conflict.

Lees ook: Glennis Grace krijgt staande ovatie na optreden in America’s Got Talent liveshow

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL nieuws | Beeld: wikimedia commens, Nelson Pérez