Scoutingleider die kinderen heeft gebrandmerkt is vrijgesproken


De 23-jarige scoutingleider krijgt geen celstraf

Afgelopen zomer werden drie kinderen tijdens het zomerkamp van een scouting in Goes gebrandmerkt door hun 23-jarige scoutingleider Mark B. Normaliter worden de kinderen ‘gebrandmerkt’ met inkt om hun ontgroening te voltooien. Deze keer was het ijzer echter gloeiend heet en werden ze verminkt. Het Openbaar Ministerie had zeven maanden cel geëist.

B. wist zogenaamd niet dat het ijzer heet was.

Voorval

Tijdens het zomerkamp worden de kinderen ‘ontgroent’ om daarna als echte ‘zeeverkenners’ te worden bestempeld. Normaal gesproken wordt er een ijzer voor gebruikt met inkt, waardoor ze een tijdelijke afdruk op hun rug krijgen. Echter was het ijzer dat Mark B. gebruikte gloeiend heet. Daardoor werden de letters ‘FN’ in hun rug gebrandmerkt, die staan voor Frans Naerebout, de naam van de scoutinggroep.

Geen idee

Volgens de advocaat van Mark B. had hij geen idee dat het ijzer heet was. Het ritueel vindt altijd bij het kampvuur plaats om het echt te doen lijken. De kinderen hebben nog wel gegild, maar B. ontkent dat hij doorhad dat het daadwerkelijk pijn deed en het ijzer heet is. Ook werden de brandwonden weggewuifd met een paar pijnstillers. Pas een aantal dagen later behandelden de begeleiders de brandwonden met zalf. De kinderen werden niet naar het ziekenhuis gebracht. Pas toen het bestuur langskwam werd er ingegrepen en B. werd op non-actief gezet.

Gebrandmerkt

De letters ‘FB’ zijn nu in de ruggen van de drie kinderen, twee van elf jaar oud en één van dertien jaar oud, gestempeld. Pas als zij volwassen zijn zullen de littekens door middel van plastische chirurgie verwijderd kunnen worden.

Justitie

De officier van justitie eiste namens het Openbaar Ministerie zeven maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De rechter in Middelburg heeft dit niet toegekend en heeft B. vrijgesproken. De advocaat van B. zei dat B. niet doorhad dat het brandijzer warm was. Het gillen van de kinderen hoorde volgens hem bij het spelletje, daarom wist de verdachte niet dat de kinderen echt pijn hadden. Ook lopen er nog twee schadeclaims tegen B. die worden apart afgehandeld.

Lees ook:  Moeder van Fleur (6) tegen begeleidster Oss: ‘We zijn echt niet boos’

Dit bericht later lezen? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws, AD | Beeld: pxhere