Serveerster schrijft open brief aan klant die foto maakte onder haar rokje

‘Ik kan niet in woorden uitdrukken wat ik toen voelde’

Serveerster Milou Deelen schrijft in de rubriek ‘lezersbrief’ van Het Parool een open brief aan de man die een foto maakte onder haar rokje. In de brief schrijft ze aan de man wat er door haar heen ging op het moment dat hij de foto maakte: “Ik voelde zowel woede als tranen opkomen.”

Foto
Milou was aan het werk bij Waterkant; ‘de tropische horecaplek aan het Amsterdamse water waar mensen samenkomen om te genieten, te ontmoeten en te ontspannen.’ Terwijl Milou een foto aan het maken was van een groepje mensen, zag ze hoe een man achter haar een foto van haar maakte. Onder haar rokje. In de brief vertelt ze wat er toen door haar heen ging: “Ik kan niet in woorden uitdrukken wat ik toen voelde. Ik voelde zowel woede als tranen opkomen. Gelukkig won mijn boosheid en ik griste de telefoon uit uw handen.’

‘Grap’
Met één druk op de knop op de telefoon zag Milou waar ze al bang voor was; een foto van haar onder haar rokje. Onmiddellijk verwijderde Milou de foto’s en vroeg ze aan de man waar hij in godsnaam mee bezig was: “Wat mij nou zo verbaasde is dat u het aan mij probeerde te verkopen als een ‘grap’. Dit is niet grappig. Het is namelijk extreem onbeschoft, seksistisch en denigrerend.”

‘Waar haalt u het gore lef vandaan’
“Waar haalt u het gore lef vandaan om uw iPhone te pakken en van onderen foto’s van mij te maken terwijl ik aan het werk ben?” gaat ze verder in de brief. Deelen vertelt vervolgens hoe ze haar beklag deed bij haar manager, die meteen naar de onbeschofte gast toeging die inmiddels gezelschap van zijn vriendin had gekregen: “Mijn manager confronteerde u met dit verhaal. En wat was uw antwoord? ‘Mijn perceptie is anders dan die van haar, het was niet seksistisch bedoeld.’ Ik weet niet in welke wereld u leeft meneer, maar in deze wereld is het niet oké om zonder toestemming seksueel getinte foto’s te maken.”

De vermoorde onschuld
De manager van Milou verzocht de klant te betalen en onmiddellijk het terras te verlaten, waarop de man eerst nog ‘de vermoorde onschuld probeerde te spelen.’ De manager was echter onverbiddelijk; de man was niet meer welkom. Later op de dag kreeg Milou nog een berichtje van haar baas met daarin de vraag of alles goed met haar ging: “Ik ben heel blij dat deze mannen begrepen dat uw gedrag schandalig was. Dag meneer de bezoeker van de Waterkant, ik hoop dat u er door deze brief misschien ook van doordrongen raakt en dat u dit nooit, maar dan ook nooit meer zult doen.”

Lees hier de hele brief van Milou Deelen.

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Het Parool | Beeld: World’s Best Bars