Simone Kleinsma doorbreekt stilte na het overlijden van haar man: “Ik verkeer in niemandsland”

“Ons leven was een duet, nu is het een solo”

Op 3 maart overleed de grote liefde van Simone Kleinsma: regisseur Guus Verstraete. Op 69-jarige leeftijd overleed hij aan hartproblemen, een totaal onverwachte dood. Op het moment dat Guus overleed waren hij en Simone al 31 jaar samen en in een openhartig interview met AD vertelt ze voor het eerst over de zware periode en immense verdriet. 

Niemandsland
“Ik verkeer nog in niemandsland”, zo vertelt de rouwende actrice. “De stilte is enorm, het alleen wakker worden en dat er niemand is om ’s ochtends gedag tegen te zeggen.” Toch zegt ze elke ochtend een foto van haar man goedendag, en steekt een kaarsje aan. De plotselinge dood van haar man omschijft Simone als traumatisch: “Ik ging hem ophalen. Toen ging de telefoon. Een klap. Je roept alles. Hoe kan dat nou? Maar ik ben niet verhaal gaan halen of stennis gaan schoppen. Hij komt er toch niet mee terug.” Het verdriet dat Simone samen met Guus doormaakte nadat 20 jaar geleden hun 7 maanden oude dochtertje overleed is niet te vergelijken met de eenzaamheid die ze nu ervaart: “Dat was gedeeld verdriet. Haar dood heeft ons, achteraf bekeken, zelfs dichter bij elkaar gebracht.”

Geen enkele herinnering
Guus had 3 dochters uit een andere relatie, én kleinkinderen. “Wat was hij stapeldol op die kinderen”, aldus Simone. “Alleen kan hij ze dus niet zien opgroeien. En zij moeten hun opa missen. De jongsten zijn 2 en 3 jaar oud. Die hebben straks geen enkele herinnering aan hem.” Toch gaat ze binnenkort de bühne weer op, ze speelt de hoofdrol in het stuk Was Getekend, over het leven van schrijfster Annie M.G Schmidt. Op de vraag of ze daar wel klaar voor is antwoordt ze: “Het is nog zo vers. En toch ga ik weer aan de slag. Omdat we allemaal weten dat het beter is om aan het werk te gaan. Voor het ritme en de afleiding. Maar waar ik tegenop loop is die almaar aanwezige vraag: waar moet ik het vandaan halen?”

Solo
De helft van haar is weggevallen en Simone vertelt dat ze het leven weer opnieuw uit moet vinden. “Aan het einde van de rit moet je het natuurlijk zelf doen. Je moet het in je uppie oplossen. Daar ben ik niet meer zo goed in, na al die jaren alles samen te hebben gedaan. Ons leven was een duet. Nu is het een solo.”

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: AD | Beeld Hollandse Hoogte