Sipke Jan Bousema overspoelt met reacties na regenboogvlag-betoog in First Dates

Sipke Jan Bousema

De presentator vindt het heel erg dat Friesland als enige provincie de regenboogvlag niet heft

Wie afgelopen vrijdag geen Valentijnsplannen had, zat wellicht net als menig ander First Dates-fan aan de buis gekluisterd om te zien hoe bekende Nederlanders op blind date gingen. Een van hen was presentator Sipke Jan Bousema. Tijdens de show vertelde de 43-jarige geëmotioneerd dat Friesland als enige provincie nog geen regenboogvlag heft. Na de uitzending werd de presentator overspoelt met reacties.

First Dates

Na de First Dates-aflevering van afgelopen vrijdag ontving Sipke Jan ‘zeker meer dan honderd’ berichten via social media en e-mails van mensen die zich herkenden in het betoog van de presentator. De presentator vindt het belangrijk dat homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en intersekse personen zich geaccepteerd voelen. De regenboogvlag is het symbool voor de holebigemeenschap en daarom vindt Sipke Jan het erg dat Friesland de vlag nog niet heft.

Friese mentaliteit

“Ik snap de Friese mentaliteit als geen ander en weet dat we alles het liefste op onze manier doen”, vertelt Sipke Jan die zelf geboren werd in Friesland. “Maar de politici die een paar jaar geleden tegen het heffen van de regenboogvlag stemden, hebben geen idee wat voor signaal ze daarmee afgeven aan lhbti’s. Ze snappen niet wat de impact van de vlag is als symbool voor onze gemeenschap en snappen dus ook niet dat het tegen stemmen als een enorme afkeuring voelt. Als ik een kerk zie met een regenboogvlag, dan denk ik: Wauw, ik ben daar welkom.” 

Reacties

Na de uitzending ontving de presentator veel berichten op social media van mensen die zich in de woorden van Sipke Jan herkenden. Niet alleen lhbti-jongeren reageerden, ook ouders van die jongeren stuurden een berichtje. Zij willen ook dat hun kinderen zich gesteund voelen.

Provincie Friesland

Maandag reageerde de provincie Friesland op de uitspraken van Sipke Jan over de vlag. In een reactie liet zij weten dat de Friese vlag ‘inclusief genoeg is en staat voor alle inwoners van Friesland, ook de lhbti’.

Lees ook: Eerste date? First Dates-gastheer Sergio en barman Victor geven tips

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Videostill First Dates