Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: door hoge temperaturen sneller last van hooikoorts


De natuur loopt drie weken voor, wat slecht nieuws is voor hooikoortspatiënten

Mensen met hooikoorts is het vast nog niet ontgaan dat de rode ogen, kriebelhoest en niesbuien eerder dan voorgaande jaren voorkomen. Heel gek is dit niet, want de temperaturen zijn in korte tijd erg opgelopen. Dat betekent dat de natuur in Nederland nu al drie weken voorloopt op schema. Erg fijn voor de zonaanbidders, iets minder leuk voor de hooikoortspatiënten onder ons…

Heb jij nu al ook last van vervelende hooikoortsklachten?

Hooikoortspatiënten

Natuurwaarnemingen in Nederland worden doorgegeven op de site Natuurkalender. Zo weten we precies wanneer alle bloemen en planten in bloei gaan én wanneer er flink wat pollen geproduceerd worden. Met name dat laatste is vaak niet erg prettig voor de hooikoortspatiënten in ons land. Arnold van Vliet, bioloog van de Universiteit van Wageningen, legt uit dat op basis van deze bloeiwaarnemingen en de temperatuurontwikkeling geconcludeerd kan worden dat de natuur zo’n drie weken eerder dan normaal tot ontwikkeling komt.

Weekend

Voor de mensen die last hebben van hooikoorts en dachten dat ze er vanaf waren na het afgelopen warme weekend hebben we helaas slecht nieuws. “Dit weekeinde verwachten we veel zon en weinig bewolking, en de wind komt uit het zuidoosten. Dat betekent dat vanuit delen van België, Frankrijk en Duitsland pollen onze kant op komen. Aanvoer vanuit het land betekent immers meer hooikoortsoverlast dan wanneer de wind vanaf zee komt”, zo legt weerman Raymond Klaassen van Weerplaza uit.

Weersverwachting

Volgens de weersvoorspellingen lopen de temperaturen vanaf donderdag weer op. “Er is dan sprake van een nieuw hogedrukgebied dat onze kant op komt.” De verspreiding van pollen zijn hierdoor gunstig vanwege de warme temperaturen en de wind vanuit het zuidoosten. Begin deze week, tot en met donderdag, is het wat minder zacht weer, maar is het alsnog redelijk warm voor de tijd van het jaar. In het noorden van het land wordt het morgen wat bewolkter. 

Lees ook: 10 tips om vervelende hooikoortsklachten tegen te gaan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Public Domain Pictures