Mensen die veel alcohol drinken zijn vaak slimmer


Intelligente mensen drinken meer alcohol

Dat alcohol niet goed voor je is, dat weten we wel. Maar een wijntje of een biertje op zijn tijd, dat kan prima! Vooral bij jonge mensen worden deze paar wijntjes of biertjes meerdere drankjes, met een dikke kater als gevolg. Maar ook als volwassene kan een verjaardagsfeestje een beetje uit de hand lopen en drinken we een glaasje te veel. Maar schaam je niet, want wist je dat mensen die regelmatig drinken intelligenter zijn dan mensen die dat niet doen?

Slimme mensen drinken meer.

Meer

Het klinkt als een slechte reclameleus uit de jaren 50, toen alles nog mocht en kon: ‘Slimme mensen drinken meer.’ Maar, het is echt waar. Uit onderzoek van de Centre of Longitudinal Studies blijkt dat slimme mensen graag meer drinken dan minder slimme mensen. Schaam je dus niet als je ‘s avonds nog een wijntje inschenkt!

Onderzoek

In dit onderzoek vroegen de wetenschappers 6000 proefpersonen hoe ze scoorden op toetsen toen ze 11 waren en hoeveel ze op latere leeftijd dronken. Degenen die hoog scoorden op hun toets, dronken later vaker. De mensen met slechtere scores dronken minder vaak. Hoewel slimme mensen vaker drinken, houden ze zich per avond wel in. De mensen die minder goed scoorden hadden juist een grotere kans om zich op één avond lam te zuipen in plaats van af en toe een drankje te nemen.

Britten

Dit onderzoek is gedaan onder Britse kinderen. Zij hebben eenmaal een intelligentietest gedaan op hun elfde, waarna hun alcoholconsumptie op volwassen leeftijd werd gemeten. Of de ‘intelligente’ alcoholgebruikers op latere leeftijd nog steeds intelligenter zijn dan degenen die minder drinken, wordt uit dit onderzoek niet duidelijk.

Nederland

In Nederland is gekeken naar opleidingsniveau en alcoholconsumptie. Uit dit onderzoek bleek dat hoogopgeleide mensen vaker en meer dronken dan laagopgeleide mensen. Hoewel intelligentie niet hetzelfde zegt als hoogopgeleid, wordt er over het algemeen wel vanuit gegaan dat hogeropgeleiden intelligenter zijn. Ook kan het alcoholgebruik gelinkt zijn aan sociaal milieu en gedrag van ouders.

Lees ook: Vijf redenen waarom je als dame last kunt hebben van haaruitval

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Nu, Gatsby | Beeld: Pexels