Songfestival 2022: deze landen hebben als eerste de finale bereikt

Welke landen zien we zaterdag terug in de Songfestival-finale?

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2022 is zojuist afgelopen. Nederland streed samen met zestien andere landen om een plek in de grote finale komende zaterdag. Dit is hoe het is verlopen!

Songfestival

Zoals we gewend zijn van het Songfestival, was er weer een hoop spektakel te zien op het podium. Van een naughty nummer over vegetarisch eten namens Letland, tot ingetogen ballads zoals Zwitserland en Portugal. Om onze eigen S10 natuurlijk niet te vergeten! Bij het Songfestival gaat het natuurlijk om meer dan de vocalen alleen. Het oog wil ook wat, en dus pakte Oostenrijk bijvoorbeeld uit met een gigantische lichtshow. Noorwegen maakte er op hun beurt een bizar feestje van met gele wolvenpakken.

S10 in de finale?

Natuurlijk was voor de Nederlandse kijkers het allerspannendst of onze Stien den Hollander de finale zou halen. De Diepte is immers het eerste Nederlandse nummer dat we naar Eurovision hebben gestuurd sinds Sieneke, dus hoe zouden de internationale stemmers dat vinden?

Gelukkig is er goed nieuws! Nederland heeft namelijk voor de zesde editie op rij de finales weten te halen van het Songfestival. Dit betekent dat S10 komende zaterdag opnieuw op het podium zal staan, en meedingt naar de grote overwinning. Wie weet: keert het Songfestival na een uitstapje naar Turijn in 2023 opnieuw terug naar Nederland?

Resultaten

En na een bomvolle avond was het dan zover. Er was vanuit heel Europa volop gestemd, met de volgende resultaten.

Deze tien landen zijn door naar de finale:

Zwitserland, Armenië, IJsland, Litouwen, Portugal, Noorwegen, Griekenland, Oekraïne, Moldavië, en Nederland!

Deze landen hebben geen finaleplek veroverd:

Albanië, Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Denemarken, Letland, en Slovenië.

Finale

Komende zaterdagavond vindt dus de grote finale plaats, eveneens vanuit de PalaOlimpico-arena in het prachtige Turijn. Naast de kwalificerende landen van vanavond, komen er donderdag tijdens de tweede halve finale nog tien landen bij. Ook zij strijden zaterdag mee om die felbegeerde glazen trofee. The big five, de landen die het meest bijdragen aan het muziekfestijn, hoeven zich niet eerst te bewijzen in een halve finale. Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland staan daarom zaterdag sowieso op het podium. En wie er uiteindelijk met de winst vandoor gaat? Die host volgend jaar natuurlijk het Songfestival!

Lees ook: Oeps! Luisteraars horen nu al ‘Mama Appelsap’ in songfestivalnummer S10

Bron: Eurovision.tv | Beeld: EBU / Corinne Cumming