Sonja Bakker legt werk neer: ‘Komende periode heb ik behoefte aan rust’

Sonja Bakker

De plagiaatbeschuldigingen zijn de dieetgoeroe niet in de koude kleren gaan zitten

Sonja Bakker heeft besloten te stoppen met haar werk. De afgelopen weken beschuldigden meerdere foodbloggers en diëtisten de dieetgoeroe dat ze recepten zou hebben gekopieerd voor haar sociale media én haar eigen boeken. Aan RTL Boulevard laat Sonja weten dat ze nu behoefte heeft aan rust. 

Met de billen bloot

Eerder deze maand gaf Sonja toe dat er iets fout was gegaan en dat ze zich ontzettend schaamde. “Ik kan niet anders zeggen dan dat er binnen mijn bedrijf dingen niet goed zijn gegaan. Dat zijn we nu aan het herstellen. Ik moet met de billen bloot”, zei ze destijds tegen Privé. Volgens de diëtiste had ze niet zelf plagiaat gepleegd, maar had ze haar medewerkers niet goed genoeg gecontroleerd. “Ze hebben er een potje van gemaakt. Er is een duidelijk gesprek geweest hoe dit allemaal in godsnaam heeft kunnen plaatsvinden. Het is heel gemakzuchtig geweest. Dat is de waarheid”, aldus Sonja.

Plagiaat in kookboeken

De dieetgoeroe hield echter vol dat er in haar kookboeken geen sprake was van plagiaat. “Wat nu speelt met Instagram, staat los van mijn boeken. Die maak ik helemaal zelf in eigen beheer. Instagram is heel anders, daar moet je een paar keer per dag wat posten. Dat is een dagtaak, wat ik heb uitbesteed”, liet ze eerder deze maand weten. Toch is dat volgens RTL Boulevard niet helemaal waar. Zaterdag meldde het showbizzmedium dat Sonja ook recepten van anderen heeft gebruikt voor haar eigen kookboeken. Zo zou de diëtiste voor haar boek La bella Italia 2 wel heel veel ‘inspiratie’ hebben opgedaan uit Allerhande. Zo deelt ze het recept voor ‘Stoofvlees op z’n Italiaans’, wat lijkt op het recept voor ‘Italiaans stoofvlees’ van Allerhande. Nou kan dit natuurlijk puur toeval zijn, maar wat het verdacht maakt is dat de tekst één op één lijkt te zijn overgenomen. Zo heeft RTL Boulevard nog meerdere voorbeelden van plagiaat.

Niet van eigen hand

Wanneer RTL Boulevard Sonja met deze bevindingen confronteert, geeft ze toe dat er inderdaad plagiaat is gepleegd in haar kookboeken. “Na het nemen van de nodige maatregelen was ik ervan overtuigd dat ik daarmee het lek boven had. Alles wees erop dat het bij recepten op Instagram was gebleven”, laat de diëtiste weten. Toch biecht ze op dat één recept uit haar boek niet van eigen hand komt. “Het recept is bijna hetzelfde en de foto is gemaakt in onze Food-fotostudio. Hiermee kan ik mijn oprechte belofte dat er geen plagiaat in de boeken is gebeurd, niet in stand houden. Het is voor mij altijd heel belangrijk dat ik honderd procent achter mijn woorden kan staan, daarom valt het me zwaar dat dit toch is gebeurd.” Sonja wil benadrukken dat het slechts om één recept gaat, maar geeft toe dat het er een te veel is.

Rust

Door deze plagiaatkwestie is Sonja niet meer in staat te werken aan haar nieuwe vegetarische boek. Daarom besluit de dieetgoeroe vanaf maandag (tijdelijk) te stoppen met haar werk. “Ik ben momenteel erg van slag en voel me honderd procent verantwoordelijk voor wat er gebeurd is. De komende periode heb ik behoefte aan rust.”

Lees ook: Sonja Bakker over plagiaat: ‘Het is mijn schuld dat het is misgegaan’

Bron: RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress