Sonja Bakker over emigratie: ‘Lekker basic bestaan zo’

sonja-bakker

‘Hier ben ik niet het werkwoord uit de Dikke Van Dale, maar gewoon Sonja’

Emigreren is voor veel mensen een droom. Schrijfster Sonja Bakker zette de stap en woont sinds december op Ibiza met haar vriend Barry en zoon Bram. Het bevalt enorm goed: “Ik kan hier helemaal mezelf zijn.”

Al langer in hun hoofd

De stap naar emigratie was voor Sonja kleiner dan voor veel anderen. “Ik kom al vijftien jaar op Ibiza, al tien jaar in het huis dat ik hier heb laten bouwen. Mijn vriend Barry en ik speelden al langer met het idee: zullen we wel of niet op Ibiza blijven? Eind vorig jaar zijn we toch maar bij de internationale school gaan kijken, voor Brammetje van negen. Dat voelde voor hem als een warm bad, dus toen zijn we in december gewoon op Ibiza gebleven. Voor mijn werk maakt dat niets uit; ik kan overal schrijven. En ik vlieg vaak naar Nederland, waar mijn oudste twee kinderen wonen.”

Leven in anonimiteit

Wat Sonja vooral goed bevalt, is dat ze op het Spaanse eiland meer in de anonimiteit kan leven. “Hier ben ik niet Sonja Bakker, het werkwoord uit de Dikke Van Dale, maar gewoon Sonja. De mensen hebben geen idee wie ik ben of wat ik doe. Ze vinden me gewoon aardig, ondanks dat ik maar tien woorden Spaans spreek en mijn Engels ook bagger is. Ik communiceer met handen en voeten en kan hier helemaal mezelf zijn. Het is zo heerlijk om mijn clip-in extensions uit te doen en op een mountainbike te springen. Dat zou ik in Nederland niet zo snel doen, omdat ik me dan eerder kwetsbaar voel. Wat als mensen daar commentaar op hebben? Op Ibiza denk ik daar niet aan, en ben ik veel relaxter.”

Lastige tijd achter de rug

De laatste paar maanden in Nederland waren voor Sonja en haar gezin geen pretje. “Vier recepten waren niet goed gegaan en dat hebben we meteen gecorrigeerd. Maar het ging maar door en door… En ik was te moe om terug te vechten. Alles wat ik deed of zei, was slecht, mijn kop moest rollen. Ook vanwege mijn relatie. Barry en ik hebben het zo leuk en goed samen. We hadden één keer ruzie en mensen bleven erover zeuren en zuigen. […] De timing was in die zin ook perfect: we fantaseerden er al zo lang over, waarom doen we het niet gewoon?”

Meer lezen? Het gehele interview met Sonja vind je in de nieuwste Beau Monde. Vanaf morgen in de winkels!

Lees ook: Sonja Bakker is opnieuw door een collega van plagiaat beschuldigd

Tekst: Agnes Hofman | Beeld: BrunoPress