Sonja Bakker over plagiaat: ‘Het is mijn schuld dat het is misgegaan’

Sonja Bakker

Sonja geeft toe dat er fouten zijn gemaakt

Vorige maand ging het binnen de kookwereld maar over één ding: Sonja Bakker zou namelijk flink plagiaat hebben gepleegd voor zowel haar social media als haar kookboeken. De diëtiste reageert nu voor voor de eerste en laatste keer op de beschuldigingen in een interview met Privé.

Schaamte

Sonja geeft toe dat er iets fout is gegaan en dat ze zich er ontzettend voor schaamt. “Ik kan niet anders zeggen dan dat er binnen mijn bedrijf dingen niet goed zijn gegaan. Dat zijn we nu aan het herstellen. Ik moet met de billen bloot”, stelt Sonja. Foodblogger Silvia Ribas beschuldigde Sonja terecht van plagiaat. “Mijn advocaat en die van haar zijn momenteel in gesprek om uit te zoeken wat er precies allemaal is misgegaan, maar ook hoe we het samen kunnen oplossen. Ik kan alleen maar zeggen dat ze gelijk heeft.”

Controle

De diëtiste legt uit dat ze haar team niet goed heeft gecontroleerd. “Tijdens de coronaperiode is het allemaal te makkelijk gegaan. Ik heb er niet goed bovenop gezeten – wat ik normaal dus wel doe. Vóór corona zaten we met elkaar op kantoor en namen we alles altijd goed door. Nu verliep alles via zoom.” Hoe het fout is gegaan? Een medewerker zou het beeld van internet halen en Sonja was onder de indruk dat dit een rechtenvrij beeld was. “Dat was dus niet het geval. Ze zijn één-op-één gekopieerd. En dat mag natuurlijk niet. Natuurlijk kan ik de bewuste medewerker daarop aanspreken, maar het is mijn schuld dat het is misgegaan”, aldus Sonja.

Recepten

Echter ging het niet alleen om die bewuste foto. Er zouden ook recepten van andere bloggers zijn overgenomen. “Ze hebben er een potje van gemaakt”, zegt Sonja over haar team. “Er is een duidelijk gesprek geweest hoe dit allemaal in godsnaam heeft kunnen plaatsvinden. Het is heel gemakzuchtig geweest. Dat is de waarheid.”

Kookboeken

En haar kookboeken? Zijn die wel allemaal ‘eerlijk’? “Wat nu speelt met Instagram, staat los van mijn boeken. Die maak ik helemaal zelf in eigen beheer”, legt ze uit. “Instagram is heel anders, daar moet je een paar keer per dag wat posten. Dat is een dagtaak, wat ik heb uitbesteed. En nogmaals: ik heb te weinig gecontroleerd. Niet dat het nu lijkt alsof ik het op mijn medewerkers afschuif”, sluit Sonja af.

Lees ook: Ook voormalig medewerkers beschuldigen Sonja Bakker van plagiaat

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Brunopress