Spectaculaire beelden: enorme vloedgolf overspoelt strand van Zandvoort!

Vloedgolf overspoelt strand: “Ik ben enorm geschrokken”

Op het strand tussen Katwijk en Zandvoort rolde gisterochtend rond 06:00 een enorme vloedgolf het strand op. De vloedgolf werd gefilmd door mensen die in hoger gelegen gebouwen zaten. Spectaculaire beelden, maar zeer vervelend voor de ondernemers op het strand.

Strandbedjes
Door de hoge golf zijn veel spullen van de ondernemers in het water geraakt. Zo vertelt Milo Gerritsen aan NOS dat hij wakker werd van het geluid van een erg harde wind. Toen Gerritsen uit het raam tuurde, zag hij dat de strandbedjes van het strandpaviljoen waar hij werkzaam is met de poten onder water stonden. Snel rende hij naar beneden en probeerde hij nog enkele bedjes te redden. Tijdens deze reddingspoging zag hij echter plotseling een muur van water van enkele meters hoog achter zich. Met de bedjes onder de arm zette hij het op een lopen en gelukkig brak de golf voordat deze Gerritsen had bereikt.

Hogedrukgebied
Niet alleen Gerritsen, maar ook vroege strandgangers werden verrast door de hoge vloedgolf die vermoedelijk veroorzaakt werd door het turbulente weer. Door het hogedrukgebied dat boven de zee hing werd het water naar beneden geduwd. Hierdoor ontstond een golf die steeds hoger werd naarmate de zee ondieper werd. Gelukkig kwam iedereen er met de schrik vanaf, maar veel ondernemers zijn wel al hun strandbedjes kwijt.

Bronnen: Natuurcentrum Katwijk (beelden Willem de Waard), NOS (beelden Wim Brugman) | Beeld: Videostill