Speeksel van hond is levensgevaarlijk: ‘Soms zelfs amputaties nodig’


Een hond in je gezicht laten likken? Beter van niet…

Hondeneigenaren weten dat een hond uit zijn enthousiasme je het liefst zoveel mogelijk ‘kusjes’ wil geven. We hebben er alleen nooit bij nagedacht dat het speeksel van een hond levensgevaarlijk kan zijn voor mensen. Dit onderzocht de Belgische Emeritus hoogleraar microbiologie Guy Cornelis. Zijn conclusie? “Het speeksel van een hond is gevaarlijk.”

Cornelis deed onderzoek naar het speeksel van honden en het effect hiervan op mensen.

Speeksel van hond

In Het Nieuwsblad vertelt Cornelis dat hij vrijwel bij alle hondenrassen besmettingen in het speeksel heeft gevonden. Jaarlijks raken er duizenden mensen besmet door het speeksel van honden, waarvan sommige mensen zelfs komen te overlijden na een lik van een hond. Er zitten volgens de Belgische onderzoeker bepaalde bacteriën in het speeksel van honden die voor andere dieren niet gevaarlijk zijn, maar voor mensen wel. De beginnende symptomen van deze besmetting is vergelijkbaar met een griepje, en een huisarts zal je daarom niet snel doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Been amputatie

Specialist Veterinaire Microbiologie en dierenarts, Paul Overgaauw, geeft aan dat deze bevindingen niets nieuws zijn. Al eerder publiceerde Overgaauw meerdere artikelen over het speeksel van dieren. In zijn artikelen verzekert hij dat honden niet de enige zijn die schadelijke bacteriën overdragen. “Honden, katten, paarden, het speeksel van dieren is nooit schoon”, zegt de onderzoeker van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht. Een recent voorbeeld is een man die in Oostenrijk onlangs een wond op zijn hand liet aflikken door zijn hond, in de hoop dat dit zijn pijn zou verzachten. Een aantal dagen later overleed de man in het ziekenhuis. Hetzelfde gebeurde bij een vrouw in Canada, die in een coma raakte nadat haar hond aan een wond op haar been had gelikt. Toen ze bij was gekomen uit haar coma was haar been geamputeerd.

Onhygiënisch

“Een hond zit eerst in een vuilnisbak, dan aan zijn eigen kont en likt dan aan jou, dat is toch niet fris?”, zegt Overgaauw. Klinkt logisch, maar toch zijn er mensen die zweren bij de verzachtende lik van een hond op een wond. Geconcludeerd kan worden dat een hondenbek onhygiënisch is en de gevolgen van zijn speeksel desastreus kunnen zijn. “Er gaan in Nederland bijna nooit mensen aan dood, maar er zijn ieder jaar wel één of twee gevallen waarbij amputaties van vingers of tenen noodzakelijk zijn.” Niet alleen het speeksel kan levensgevaarlijke gevolgen hebben voor de mens, want er zijn ook gevallen bekend waarbij een hond bij zijn baasje in bed sliep en vervolgens de bacteriën overdroeg. “Ga op een gezonde manier met je huisdier om. Het is geen mens”, is de tip van Overgaauw.

Lees ook: Studente Estelle kreeg een ‘hoofd als een gloeilamp’ na heftige allergische reactie op haarverf

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws, AD | Beeld: Wikimedia Commons, Mike Baird