Moet je je sportkleding na elke work-out wassen? Zo zit het!

Experts geven advies

Confession time! Hoe vaak was jij je sportkleding? Na iedere work-out, na een paar bezoekjes aan de sportschool, of wanneer je kleding een geurtje begint te krijgen? Hoewel er geen duidelijke regels zijn voor het wassen van je sportkleding, bestaan er wel enkele richtlijnen. Experts vertellen je wanneer je die legging en tanktop nu écht in de wasmand moet gooien.

Hoe vaak was jij je sportkleding?

Persoonlijk

“Hoe vaak je je sportkleding moet wassen, hangt af van persoonlijke verschillen”, legt Maggie Oakley, merchandise director bij het sportmerk Smartwool, uit aan HLN. “Je moet hierbij rekening houden met hoeveel je zweet, hoe actief je bent en hoe erg je het zelf vindt om gedragen sportkleding opnieuw te dragen.” Ook vertelt ze dat je wasroutine afhankelijk is van je woonplaats. Wanneer je in een kurkdroge regio woont, dan kun je je sportkleding gerust buiten aan de lijn hangen om te drogen. Woon je echter op een plek waar de luchtvochtigheid hoog is, dan kun je je sportkleding het beste na iedere work-out wassen.

Schimmels en bacteriën

Heb je altijd gedacht dat je zweet dat vieze geurtje produceert? Dan heb je het mis! ”Het zijn bacteriën die het nare luchtje veroorzaken”, aldus Kelly Reynolds, professor milieuwetenschappen aan de universiteit van Arizona. ”We hebben allemaal schimmels en bacteriën op ons lichaam en meestal is dat ook helemaal geen probleem. Maar ingewassen sportkleding zorgt ervoor dat de balans van deze bacteriën op je lichaam in de war kan raken, met uitslag een één van de mogelijke gevolgen. Om zoveel mogelijk bacteriën te elimineren, was je je sportkleding het beste in heet water met een scheutje azijn.

Sport-beha

Wil je je kleding niet gelijk in de was gooien? Hang ze dan te drogen in het zonnetje. ”UV-licht beschadigt bacteriën”, legt Reynolds uit. “Je sportkleding buiten hangen zal er dus voor zorgen dat je minder snel last krijgt van een overvloed aan bacteriën op je kleding. De enige uitzondering? Sportbeha’s of topjes met ingebouwde beha. De huid onder je borsten is namelijk één van de plekken op je lichaam waar het gemakkelijkst schimmels ontstaan. ”Was je sportbeha dus regelmatig, om problemen te voorkomen.”

Sokken en schoenen

Dat je je sportsokken na elke training moet wassen, is logisch. Maar hoe zit dat eigenlijk met je sportschoenen? Reynolds tipt: ”Hebben je schoenen een uitneembaar zooltje, dan gooi je dat het beste elke week even in de was. De binnen- en buitenkant wekelijks even sprayen met een ontsmettende spray kan zeker ook geen kwaad. Hiervoor kun je ook baking soda gebruiken. Giet een beetje in je schoenen en laat ze vervolgens buiten in de zon drogen.

Lees ook: Om deze reden kun je tijdens het sporten misselijk worden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels