Steeds meer jongeren wereldwijd lopen risico op gehoorverlies

jongeren-gehoorverlies

Ze luisteren vaak naar te harde muziek, zowel thuis als in de club

Onderzoekers hebben ingeschat hoeveel jongeren wereldwijd het risico lopen op gehoorverlies. De uitkomsten van het onderzoek zijn behoorlijk schokkend. Van alle mensen die tussen de 12 en 34 jaar oud zijn, loopt de helft het risico om hun gehoor kwijt te raken.

Te harde muziek

Onderzoekers aan de University of South Carolina wilden weten hoeveel mensen tussen de 12 en 34 jaar naar te harde muziek luisteren. Ze bestudeerden een aantal eerdere onderzoeken. Daarin werd gekeken naar hoe vaak jongeren in luide clubs komen en hoe hard ze hun eigen geluid zetten. Uit het overzicht bleek dat 18 tot 29 procent van de jongeren regelmatig naar te harde muziek luistert. Bijna de helft bleek uit te gaan op plekken waar het geluid te hard staat. De onderzoekers concluderen dat er tussen de 665 miljoen en 1,35 miljard jongeren zijn die het risico lopen op gehoorverlies.

Gehoorverlies of tinnitus

“Jongeren luisteren vaak naar te harde muziek via hun EarPods, en ook te lang. Maar ook uitgaan en evenementen spelen een belangrijke rol”, aldus Wil Verschoor (directeur van stichting Hoormij/NVVS). Die factoren kunnen ervoor zorgen dat je gehoorverlies, tinnitus of beide oploopt. Hoeveel Nederlanders daar momenteel last van hebben, is niet precies bekend. “Het wordt in Nederland niet systematisch onderzocht”, aldus Saskia Koelt van VeiligheidNL. Ook is het volgens haar zo dat de definities van die termen vaak verschillen.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt volgens Verschoor al na één harde knal gehoorschade oplopen. Het kan zich ook ophopen, als je te vaak of te lang bij hard geluid in de buurt bent. Voorkomen is in alle gevallen beter dan genezen. “Dat doe je door het aantal decibel te beperken, en door niet te vaak geluid aan te zetten.” In Nederland wordt het maximum van 103 decibel per kwartier gehanteerd. “Je kunt al gehoorschade oplopen vanaf 80 decibel. Simpele oordoppen helpen iets, maar niet genoeg. Het beste kun je oordoppen op maat kopen.”

Lees ook: KNVB krijgt veel kritiek naar aanleiding van OneLove-band op WK

Bron: NU.nl | Beeld: Unplash, Antoine J.