Kippengaas, wc-blokjes en hondenhaar: zo houd je steenmarters weg bij je auto

Of is in een gieter plassen de beste optie?

Met hun kraaloogjes, ronde oortjes en donzige vacht zien ze er zo schattig uit: steenmarters. Maar openen ze hun bek, dan komen hun vlijmscherpe tanden tevoorschijn. Tanden die ze maar al te graag in de motorruimte van je auto willen zetten. Met duizenden euro’s aan schade tot gevolg. Hoe je dat kunt voorkomen? Wij zetten de beste tips voor je op een rijtje. 

Steenmarters

Steenmarters leven graag dichtbij mensen: op de vloeren van woningen en in kelders en schuurtjes. Want wat vinden ze in de buurt van mensen? Muizen, kikkers en vogeleieren, die ze maar al te graag oppeuzelen. Daarbij gaan steenmarters het liefst solo te werk. Ze kunnen er dan ook niet tegen als ze worden gestoord door een concurrent.

Woede

Het is dan ook de geur van een rivaal-steenmarter die voor problemen kan zorgen onder je motorkap. Een steenmarter bakent zijn territorium af door zijn geur te verspreiden. Een van de favoriete verstopplekjes van de steenmarter is – het zal je niet meer verbazen – de motorruimte van een auto. Hier kan het beest ongestoord zijn gevangen buit oppeuzelen. Maar merkt een steenmarter nou dat een concurrent het plekje eerder heeft ontdekt? Dan neemt razernij de overhand en bijt hij alles kapot wat in zijn weg ligt. Van stroomkabels tot isolatiemateriaal en van lucht- en waterslangen tot rubbers. En dat kan al snel tot duizenden euro’s schade leiden.

Tips tegen marters

Dat je niet zit te wachten op een enorme rekening bij de garage, dat snappen wij. Daarom zetten wij de beste tips tegen steenmarters voor je op een rijtje.

1. Piepgeluid

Misschien heb je het weleens gehoord als je langs iemands oprit liep: een heel hoge piep. Dit systeem met ultrasoon geluid is bedoeld om steenmarters af te schrikken. De hoge pieptonen zijn voor mensen vaak niet hoorbaar, maar zouden ondraaglijk zijn voor marters en wezels.

2. Stroomschok

Het tweede elektrische apparaat dat je in kan zetten in de strijd tegen steenmarters, is een stroomafschrikapparaat. Dit apparaat werkt in principe hetzelfde als schrikdraad bij koeien. Hierbij verdeel je metalen plaatjes over de motorruimte, die vervolgens met een kabel worden verbonden. Het apparaat verspreidt schokken door de motorkap, waarmee de dieren worden verjaagd. Hieraan houden de steenmarters gelukkig geen verwondingen over.

3. Hondenhaar

Kies jij toch liever een iets diervriendelijkere optie? Ga dan niet in de weer met wc-blokjes, maar schrik de steenmarters af met een pluk hondenhaar. Doe het hondenhaar in een panty en leg deze onder je auto. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de dieren ver bij je auto uit de buurt blijven.

4. Kippengaas

Ook kippengaas is een diervriendelijke manier om steenmarters uit de buurt van je auto te houden. Klus zelf een houten framewerk met kippengaas in elkaar of schaf een ‘marterwerend tapijt’ of rooster aan.

5. Gieter met urine

Ja, je leest het goed. Steenmarters vinden de geur van menselijke urine afschuwelijk en blijven hier het liefst zo ver mogelijk van uit de buurt. Het kan dan ook helpen om in een gieter te plassen (ja, echt) en de urine over je autobanden uit te gieten. Een klusje om misschien niet in het zicht van de buren te doen, maar het valt te proberen.

Ergens anders parkeren

Kwamen bovenstaande tips te laat en is jouw auto het slachtoffer geworden van een steenmarteraanval? Dan kun je je auto het best een tijdje op een andere plek parkeren. Marters zijn namelijk gewoontedieren met vaak vaste looproutes.

Lees ook: Waarom je een bal van aluminiumfolie in je vaatwasser moet stoppen

Bron: RTL Nieuws, AD | Beeld: Steenmarter in Vledder door Marie van Dieren onder de licentie CC0 1.0