Kan strooizout gevaarlijk zijn voor je hond?

strooizout hond

Wees voorzichtig als je er in de winter met je hond op uit trekt!

Wat is er nu leuker dan een een grote wandeling maken met je viervoeter? Het is de perfecte manier om wat quality-time door te brengen met je kleine vriendje. Het is in de winter alleen erg glad en dan wordt er fanatiek gestrooid. Daarom vroegen wij ons af of het kwaad kan als je hond strooizout binnenkrijgt. 

Volgens de een wel, volgens de ander niet…

Zere pootjes

Jurgen Naert van Pet Rescue waarschuwt in Het Nieuwsblad voor de gevaren van strooizout. ”In de afgelopen dagen kregen we zeker 20 telefoontjes van bezorgde hondeneigenaren.”, zo vertelt hij. ”Alle klachten hadden te maken met strooizout.” De baasjes waren met hun hond in de sneeuw gaan wandelen, waarna de hond na een paar uur erg veel pijn aan zijn poten kreeg. Dit kwam door de aanraking met het zout, dat in de huid vreet en diepe kloven kan achterlaten.

Bescherming

Volgens van Naert is dit niet heel gek. ”Wrijf zelf maar eens met je hand over de onderkant van de auto, nadat je in de sneeuw met strooizout hebt gereden. Je zult merken dat je na een paar uur barstjes in je handen krijgt. Het is daarom verstandig om de pootjes van je hond in te smeren met vaseline, voordat jullie aan je wandeling beginnen. Vaseline beschermt de poten namelijk tegen het zout. Na afloop kun je de pootjes het beste schoonmaken met lauw water.

Gevaarlijk

Naast het aantasten van de pootjes, is er nog een manier waarop strooizout een gevaar kan vormen voor je beestje. Honden of katten kunnen namelijk ook een grote dosis zout binnenkrijgen doordat ze aan de sneeuw of hun eigen poten likken. Het zout komt direct in de maag terecht, waardoor het beestje kan gaan overgeven of diarree kan krijgen. ”In dat geval is het verstandig om je hond een halve dag geen eten te geven en hem goed warm te houden”, zo adviseert Naert.

Overlijden?

Volgens dierenarts Rob Lückerath moeten baasjes het gevaar van zout niet onderschatten. ”4 milligram per kilogram hond of kat is dodelijk”, zo legt hij uit aan HLN. ”Kleine hondjes hebben dus niet veel nodig om eraan te overlijden.” Echter, Joris Robben, hoofd van de Intensieve Zorgafdeling van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht, vertelt aan NU.nl dat het allemaal wel meevalt. Volgens hem zou 4 milligram voor een chihuahua dodelijk kunnen zijn, maar voor de meeste honden geldt dat ze veel meer zout moeten binnenkrijgen, om hier last van te kunnen krijgen. “Dit verschilt wel per hond, er zijn ook honden die deze hoeveelheid zout hebben binnengekregen en geen vergiftigingsverschijnselen vertoonden”, aldus Robben.

Lees ook: Zo voorkom je een vastgevroren handrem

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash