‘Super beschaafd opgevoed’ minderjarig dronken meisje in tranen als politie haar ouders wil bellen!

‘Maar meneer meneer, ik vind dat zo erg’

Om het alcoholgebruik onder minderjarigen naar beneden te dringen heeft de politie nieuwe maatregelen genomen; de dronken tieners worden door de agenten gefilmd met een bodycam, waarna de ouders van de tieners worden ingelicht.

De dag daarna moeten zowel de tieners als hun ouders op het bureau verschijnen en worden beide partijen geconfronteerd met de beelden van het dronkenschap van de tieners. Ook krijgen de tieners een bekeuring of een HALT-straf voor openbaar dronkenschap.

Filmpje
De NOS maakte een filmpje van deze aanpak en dat is best wel een beetje geinig. In het filmpje zien we namelijk hoe agenten een zestienjarig meisje aanspreken dat op straat staat met een fles wijn in haar hand. Schoorvoetend geeft ze toe dat ze iets teveel gedronken heeft en dat ze nog maar zestien jaar is. Geschrokken vraagt ze of de agenten haar ouders gaan bellen. Wanneer deze bevestigend antwoorden raakt het meisje in paniek en zegt ze huilend: “Maar meneer meneer, ik ben superbeschaafd opgevoed..” Wij moesten wel een beetje giechelen, kijk zelf maar eens!

Aanpak
Afgezien van het feit dat het filmpje best wel lollig is, werkt de confronterende aanpak wel; de dronken tieners schrikken van de beelden en het feit dat hun ouders hun eigen kind niet herkennen lijkt ook veel emoties los te maken bij de tieners. Het project is onderzocht door het Trimbos Instituut en uit dit onderzoek blijkt ook dat de aanpak van de politie zijn vruchten afwerpt. De aanpak zal dan ook landelijk door meerdere politiecorpsen worden overgenomen.

Bron: LINDAnieuws, NOS | Beeld: videostill NOS