Tanja Jess over heftige bevalling: ‘Alles ging mis wat mis kon gaan’

Tanja Jess

De traumatische spoedkeizersnede eindigde in een hernia

Hoewel Tanja Jess vandaag de dag ontzettend fit is, was ze een lange tijd bang dat haar lichaam nooit meer zo sterk zou worden. Tijdens een ontzettend heftige bevalling ging er heel veel mis en hield Tanja er zelfs een hernia aan over. 

Traumatische spoedkeizersnede

In gesprek met 100%NL Magazine doet Tanja een boekje open over haar bevalling. In het interview geeft ze aan helemaal geen sporttype te zijn van nature, maar vanwege de hernia, die ze overhield aan haar bevalling, had ze geen keuze. “Bij mijn eerste bevalling is zo’n beetje alles misgegaan wat er mis kon gaan. Na drie dagen eindigde dat in een traumatische spoedkeizersnede”, vertelt Jess. “Toen ik eindelijk weer een beetje rechtop kon staan, stond ik in een scheefstand, zo’n S-bocht in mijn rug. Ik bleek een pittige hernia aan de bevalling te hebben overgehouden.”

Uitvalsverschijnselen

Op een gegeven moment kreeg Tanja uitvalsverschijnselen, waardoor ze met spoed aan haar rug moest worden geopereerd. Sindsdien is haar rug een zwak punt. Maar de blondine is niet bij de pakken neer gaan zitten. Met dank aan manuele therapie kon ze zelfs een tweede bevalling aan. Echter kreeg Tanja na verloop van tijd toch steeds meer pijn, waardoor haar leven ’tien keer zwaarder’ wordt – helemaal met twee opgroeiende kinderen in huis. “Je bent prikkelbaarder, want pijn is vermoeiend. Ik was altijd een spring in ’t veld, maar ik werd trager en voorzichtiger in mijn bewegingen. Ineens moet je je gedragen als een soort bejaarde”, legt ze uit.

Sportregime

Rond haar vijftigste krijgt Tanja opnieuw slecht nieuws. Een MRI-scan laat zien dat een tweede hernia eraan zit te komen. Ze krijgt het advies om de rest van haar leven pijnstiller diclofenac te slikken, maar dat zag de vrouw van Charley Luske niet zitten. “Ik kende de risico’s en bijwerkingen van dat medicijn. Ter plekke besloot ik: toedeledokie, ik zoek mijn eigen pad wel.” Om haar ‘krakkemikkige rug’ te compenseren ging ze krachttraining doen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dat sportregime was wel even doorbijten, want in eerste instantie was het alleen maar pijn en ellende. Maar uiteindelijk heeft het zijn vruchten afgeworpen. “De combinatie van yoga met krachttraining maakt dat ik nu alweer vijf jaar alles weer kan en volledig pijnvrij ben. Zonder medicatie.”

Lees ook: Verloskundige doet bizarre ontdekking na bevalling van 40 uur

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Brunopress