Praat je regelmatig tegen jezelf? Dan ben je blijkbaar superslim!

in jezelf praten slim

Waarom tegen jezelf praten eigenlijk een teken van intelligentie is

Betrap jij jezelf er weleens op dat je hardop tegen jezelf praat? Je voelt je misschien een beetje gek als je luid loopt te mompelen, maar het is niets om je voor te schamen. Er zijn met jou namelijk genoeg mensen die hetzelfde doen. Bovendien blijkt nu uit onderzoek dat in jezelf praten juist een teken is van intelligentie! Hier lees je waarom.

Als je in jezelf praat, ben je gewoon hartstikke slim!

1. Het activeert je hersenen

Psychologen Daniel Swigley en Gary Lupya hebben onderzoek gedaan naar praten in jezelf. Zij ontdekten dat je hersenen effectiever werken als je dingen hardop tegen jezelf uitspreekt. Ben je bijvoorbeeld naar iets op zoek? Het kan dan helpen om de naam van het voorwerp hardop te zeggen. Op die manier activeer je namelijk de visuele eigenschappen van je hersenen, waardoor het makkelijker wordt om het voorwerp te vinden.

2. Het prikkelt je geheugen

Regelmatig komt het voor dat we iets kwijt zijn, omdat we ons simpelweg niet meer kunnen herinneren waar we het hebben neergelegd. Wanneer je bewust het object ergens neerlegt en dat voor jezelf uitspreekt, maak je een notitie in je geheugen en is de kans kleiner dat je het vergeet.

3. Je kunt je beter focussen

Tegen jezelf praten helpt je te concentreren, afleidingen te negeren en het houdt je bovendien rustiger. Wanneer je in een hectische situatie zit, kun je met jezelf stap voor stap door het proces heen lopen en hierdoor lijkt het waarschijnlijk minder ingewikkeld. Door het uit te spreken, maak je het voor jezelf begrijpelijker en logischer.

4. Het helpt je problemen op te lossen

In jezelf praten helpt bij het oplossen van problemen. Praten tegen een ander lucht vaak op, dus ook praten tegen jezelf! Door hardop het probleem te analyseren, zet je alles op een rijtje en kun je beter afwegen op welke manier je het probleem het beste kunt aanpakken.

5. Je kunt jezelf motiveren

Wanneer je een presentatie moet geven, helpt het enorm om dit eerst hardop te oefenen. Zo weet je vooraf al op welke manier je gaat praten, hoe je je publiek gaat aankijken en kom je erachter met welke onderdelen je nog moeite hebt. Ook voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen is het goed om af en toe hardop te praten en jezelf een complimentje te geven terwijl je in de spiegel kijkt.

Lees ook: Doe jij dit als je ’s nachts wakker ligt? Dan ben je een intelligent persoon!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: JAN Magazine | Beeld: Pexels

Array