Het is nog niet voorbij: winterse temperaturen onder de -10 op komst

Het wordt heel erg koud: temperaturen rond-10

Wij hebben inmiddels de lente alweer een beetje in onze bol. Januari is achter de rug, februari is alweer ruim over de helft: we zijn optimistisch. Althans, dat waren we. Want hoewel wij al wel weer klaar zijn met de winter, is de winter nog niet klaar met ons…

Het gaat koud worden dit weekend. Heel erg koud.

Nieuwe winterperiode

In de nacht van vrijdag op zaterdag vriest het bijna overal 5 tot 8 graden en na het weekend komen de minima zelfs lokaal onder de -10 graden… Er dient zich eigenlijk een verse winterperiode aan, met flinke vorst. Het vriest deze hele week eigenlijk ook al licht in Nederland maar vanaf vrijdag bereikt dit een nieuw diepte (of voor sommigen hoogte-)punt.

Siberische lucht

Het wordt vanaf vrijdag zo koud, omdat we te maken krijgen met vrieslucht afkomstig uit Siberië, die ervoor zorgt dat het maandagochtend ruim 10 graden kan vriezen. “Het koudst is het precies wanneer veel mensen onderweg zijn naar school of werk”, aldus Weeronline. Door de schrale wind zal het nog kouder aanvoelen. Er worden gevoelstemperaturen verwacht van -15 graden, dat hebben we deze winter nog niet meegemaakt.

Schaatsen

Goed nieuws voor schaatsliefhebbers, op ondergelopen weilanden met een ondiepe laag water kan je vanaf zondag in theorie al schaatsen. Vanaf maandag dikt het ijs pas echt aan, door de droge lucht en doordat de temperaturen niet boven de 0 uitkomen zal het ijs niet of nauwelijks smelten.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Metronieuws | Beeld ter illustratie, Pixabay