Testevenement met André Hazes levert vier besmettingen op

besmettingen testevenement

Meerdere mensen testten vooraf al positief

Enkele weken geleden vonden twee grote testevenementen plaats. Hiermee testte de overheid hoe we tijdens een concert of dance-evenement besmettingen met corona kunnen vermijden. Na afloop van het concert van André Hazes zijn er vier mensen positief getest.

Besmettingen na testevenement

De afgelopen maanden zijn er verschillende evenementen geweest. Na een congres en een cabaret-voorstelling, was nu de beurt aan de muziek. In het weekend van 6 en 7 maart vonden er een dance-evenement en een concert plaats. Na afloop van het concert van André Hazes, zijn er vier mensen positief getest. Of de besmettingen daadwerkelijk op het evenement hebben plaatsgevonden, is nog niet duidelijk. Dit zijn experts nu aan het onderzoeken.

Positief over tests

Hoofdonderzoeker Andreas Voss van Fieldlab Evenementen is positief over het aantal mensen dat komt opdagen voor de tweede test. Het is namelijk zo dat de test vooraf verplicht is. De test achteraf is echter vrijwillig. Na het evenement met Guido Weijers bestond er wat ophef, omdat verschillende mensen hadden geweigerd zich te laten testen. Na het dance-evenement liet zo’n 84 procent zich een tweede keer testen, en na afloop van het concert van Hazes junior was dit zelfs 86 procent.

Binnen de verwachtingen

De besmettingen bij de evenementen tot nu toe vallen volgens hoofdonderzoeker Andreas Voss binnen de verwachtingen. Voorafgaand werden de bezoekers dus ook getest. Bij het dance-evenement mochten elf mensen niet naar binnen na een positieve test, en bij het concert waren dit er zeven. Een van de bezoekers is tussen de test vooraf en het evenement besmet geraakt, maar deze was tijdens het evenement niet besmettelijk. Na zes evenementen zijn er mogelijk vijf nieuwe besmettingen gevonden. “Zeker gezien het feit dat deze deelnemers naast het evenement ook nog gewoon in het leven staan en een mogelijke besmetting kunnen oplopen”, aldus Voss.

Aankomende evenementen

Ook zijn er de komende weken nog meer events. Zo zijn er festivals op het Lowlands-terrein, en een voetbalwedstrijd. Hier speelt Oranje tegen Letland in de Johan Cruijff-arena in Amsterdam.

Lees ook: Nederland stopt uit voorzorg met het AstraZeneca-vaccin

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Instagram André Hazes