Zorgelijk: tienduizenden jongeren chronisch eenzaam

jongeren chronisch eenzaam

Landelijk meldpunt voor eenzame jongeren in het leven geroepen

‘Ik zit elke dag alleen. Ik heb hooguit 30 minuten fysio. Waar vind ik ’n sociaal leven?’ Dit is een tweet van de 25-jarige Nadï van de Watering. Haar schreeuw om aandacht maakte veel los en zette een beweging in gang. Dat leidde ertoe dat vandaag een landelijk meldpunt wordt geopend voor eenzame jongeren. 

Ondanks het feit dat het al langere tijd een probleem is, is er nu pas aandacht voor chronische eenzaamheid.

#maatjegezocht

De openheid van Nadï via Twitter werkte aanstekelijk. Veel jongeren volgden haar voorbeeld en uitten hun gevoel van eenzaamheid op sociale media. Met de hashtag #maatjegezocht doen ze een oproep tot contact.

Landelijk meldpunt

Om te zorgen dat het niet bij een tweet blijft, roept stichting Join Us jongeren tussen de 12 en 30 jaar nu op om hun eenzaamheid te melden bij een landelijk meldpunt, via de website eenzamejongeren.com. ”Het meldpunt moet de urgentie van het probleem duidelijk maken, ook voor de politiek”, legt Jolanda Van Gerwe, initiatiefnemer van Join Us, uit aan RTL Nieuws. ”We hebben in Nederland eigenlijk nu pas oog voor ze.” De organisatie heeft nu elf locaties in Brabant waar eenzame jongeren samenkomen en hulp krijgen bij het opbouwen van een sociaal leven. “Maar we krijgen veel aanmeldingen vanuit het hele land. Die jongeren kunnen we nu nog niet helpen”, aldus Van Gerwe.

Langdurige eenzaamheid

De effecten van langdurige eenzaamheid zijn niet mals. Volgens onderzoekster Gerine Lodder heb je meer kans op depressies, stress en suïcidale gedachten en dit zijn slechts een paar voorbeelden. Ook kunnen fysieke klachten optreden. Zo kan je immuunsysteem minder goed functioneren en kun je last krijgen van slaapproblemen. Hoe lang je precies eenzaam moet zijn om last te krijgen van deze klachten, wordt nog onderzocht.

Niet luchtig

Het is hoog tijd om chronische eenzaamheid serieus te nemen, is Lodder van mening. ”Ik merk dat mensen er soms luchtig over doen, maar mensen die daaronder lijden hebben echt hulp nodig. Even eenzaam zijn en langdurige eenzaamheid zijn echt niet hetzelfde. Net als een hoofdpijntje geen migraine is.”

Lees ook: Herfsttemperaturen op komst: is het gedaan met de zomer?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels