Dit zijn de tips hoe je konijnen het beste kunt verzorgen tijdens deze warmte

konijnen tips warmte

Konijnen kunnen vaak niet goed tegen deze hitte

De komende dagen gaan de temperaturen flink stijgen in Nederland. Wij vinden dit natuurlijk heerlijk en zoeken dan ook al snel verkoeling op het strand of bij het zwembad. Konijnen daarentegen hebben het veel zwaarder tijdens deze tropische dagen omdat ze de hitte minder goed kunnen verdragen dan andere huisdieren.

Dit is hoe je je konijn(en) het beste kunt verzorgen tijdens deze warmte.

Konijnen

Ons lichaam koelt automatisch af tijdens de warme dagen doordat we gaan zweten. Dieren zweten echter niet en kunnen daarom ook veel moeilijker hun lichaamswarmte kwijt. Honden en katten hebben vaak de mogelijkheid om zelf verkoeling op te zoeken, terwijl konijnen vaak opgesloten zitten in een warm hok. Gelukkig kunnen we met deze tips het een stuk aangenamer maken voor onze favoriete harige knaagdieren.

Uit de zon

Het belangrijkste -en ook wel het meest logische- is om het hok niet in de volle zon te plaatsen als het erg warm is buiten. Houd hierbij ook rekening met het draaien van de zon, zodat op een later tijdstip het hok niet alsnog in de zon komt te staan. Stijgen de temperaturen buiten naar een hoogte van 28 graden of hoger? Dan is het verstandig om het hok in huis te plaatsen. Van nature graven konijnen met extreme warmte een holletje om zichzelf koel te kunnen houden. Een aantal centimeter onder de grond kan het al snel 10 tot 20 graden afkoelen. Hebben ze bij jou in de tuin de mogelijkheid om een holletje in de grond te graven? Geef ze dan vooral hiervoor de kans.

Tips

Al bij een buitentemperatuur van 24 graden of hoger kunnen konijnen hier veel last van ondervinden. Zorg bij deze temperatuur dat er bijvoorbeeld een parasol of doek over het hok of de ren is heen gespannen. Zorg dat de knaagdieren voldoende bewegingsruimte hebben en dat het dier eventueel de mogelijkheid heeft om uit het hok te kunnen. Bij een volledig afgesloten hok lopen de temperaturen namelijk nog sneller op en wordt het hier veel te warm. Voor extra frisse en koude lucht is het mogelijk om de ren af te dekken met (natte) gekoelde lakens.

Lees ook: Dit is de reden waarom we vanaf nu allemaal een schepje suiker in de tuin moeten leggen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay