Tragisch.. Deze wanhopige moeder vraagt hulp voor haar suïcidale dochter: “Emma wil dood”

moeder

‘Ik wil de politiek bereiken met mijn noodkreet’

Moeder Claudia was gisteravond te gast in RTL Late Night om haar verhaal te doen. Haar dochter Emma van zestien jaar heeft namelijk zelfmoordneigingen en onder andere een persoonlijksheidsstoornis. Al ruim drie jaar wacht ze op een geschikte behandelplek, die maar niet komt.

Noodkreet
Haar ouders zijn ten einde raad en hebben een noodkreet op Facebook geplaatst. In deze noodkreet zegt moeder Claudia het volgende: “Onze dochter Emma wil dood. het lijkt haar enige uitweg uit een psychische hel die ze dag na dag moet doorstaan. Het alternatief is, na een wanhopige zoektocht van 3,5 jaar, wachten tot ze aan de beurt is bij de enige Klinisch Intensieve Behandelkliniek voor jeugdigen die ons land rijk is. We zijn ten einde raad. Hoeveel zelfmoordpogingen moeten we nog meemaken? Eén keer een geslaagde poging en we zijn ons meissie kwijt.”

‘Ik wil dood’
Claudia’s dochter kwam op een dag opeens naar beneden en zei: “Ik zie het niet meer zitten, het gaat niet goed, ik wil dood.” Ze nam haar dochter mee naar de psycholoog maar ondervond al snel dat dit niet afdoende was. Uiteindelijk kwam Emma bij een psychiater terecht, bleef het slechter met haar gaan en belandde ze bij de crisisopvang. Daarna kwam ze in een deeltijdbehandeling terecht, waarna het beter leek te gaan. Te snel en overmoedig pakte Emma de draad van het normale leven weer op en weer ging het steeds slechter.

Complexe problematiek
Emma heeft, naast de persoonlijkheidsstoornis borderline, ook ADHD en autisme. Een complexe problematiek, waardoor het heel moeilijk is om passende hulp voor haar en lotgenoten te vinden; veel instanties durven het niet aan. De kliniek waar ze mogelijk wel geholpen zou kunnen worden heeft maar acht bedden en heeft dus op korte termijn geen plek voor haar. Dit heeft als gevolg dat Emma nu bijna niet alleen kan worden gelaten en dat ze steeds wanhopiger wordt, waardoor de zelfmoordpogingen elkaar steeds sneller opvolgen.

Oproep
Met haar oproep op Facebook probeert Claudia de politiek wakker te schudden, want daar schuilt volgens haar het echte probleem. Wanneer een opvanghuis dat gespecialiseerd is in dergelijke complexe problematiek bedden leeg heeft staan, worden ze niet betaald. Dit heeft als gevolg dat zo’n instantie altijd vol zit en er geen plek is voor spoedgevallen. Het bericht is inmiddels meer dan veertigduizend keer gedeeld.

Bron: RTL Late Night | Beeld: Facebook