Treinkaartjes NS worden in 2019 stuk duurder

Vanaf volgend jaar moeten we nog meer voor onze treinkaartjes betalen

Reizen met het openbaar vervoer is tegenwoordig niet meer zo voordelig. Of we nu met de bus, trein, metro of tram reizen, al met al kost het allemaal redelijk wat. En als je dacht dat dit de limit was voor het reizen met openbaar vervoer, dan heb je het mis. Volgens de NS betaalt de reiziger vanaf volgend jaar flink meer voor treinkaartjes…

De prijsverhoging heeft te maken met de btw-stijging van zes naar negen procent.

NS treinkaartjes

NS meldt aan het AD dat de prijs van treinkaartjes omhoog gaat naar aanleiding van de btw-verhoging voor het openbaar vervoer. De btw zal vanaf 2019 verhoogd worden van zes naar negen procent. Kort samengevat betekent dit voor de reizigers dat de, nu al zo dure kaartjes, straks nog een stuk duurder gaan worden. Slecht nieuws dus voor de mensen die regelmatig met de trein reizen.

Inflatie

Maar niet alleen de extra btw-verhoging zorgt voor duurdere treinkaartjes. De NS mag namelijk ieder jaar van de overheid de inflatie in de tarieven voor een treinkaartje doorberekenen. Op basis van cijfers van het Centraal Planbureau gaat de NS volgend jaar uit van een inflatie van 1,8 procent. Dit zal betekenen dat ook nog eens deze percentage bovenop de al verhoogde btw-tarieven berekend zal worden. Deze inflatiekosten worden alleen doorberekend op de tweede klas treinkaartjes. Hierdoor wordt het verschil tussen de eerste en tweede klas treinkaartjes verminderd. Reizen met de trein wordt door deze prijsstijging straks nog duurder dan reizen met eigen vervoer. NS is hier alles behalve blij mee. “We vrezen dat door deze btw-verhoging steeds minder mensen kiezen voor het milieuvriendelijke openbaar vervoer”, aldus een woordvoerder van NS.

Lees ook: Air Miles spaarders krijgen maand extra om ‘oude’ miles in te leveren

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Wikipedia, Oxyman