Oproep: (trein)maatje voor jarige Aart gezocht


De licht verstandelijk beperkte Aart zoekt een maatje tijdens het treinreizen

Aart ten Have (51) heeft een licht verstandelijke beperking en is op zoek naar een maatje om leuke dingen mee te doen. Drie maanden geleden plaatste Aart zijn oproep in een campagne van het Oranje Fonds, maar tot op heden heeft nog niemand gereageerd. Omdat het vandaag ook nog eens Aart zijn verjaardag is, wordt de oproep opnieuw opgezet om hem hopelijk een ‘maatje’ als cadeau te kunnen geven.

Wie wordt een maatje voor de vriendelijke Aart?

Treinliefhebber

Het spoorboekje van de NS kent hij bijna uit zijn hoofd. Al voor er een trein de spoorwegovergang passeert, de rode lichten beginnen te knipperen en de waarschuwingsbellen af gaan, weet Aart al dat de naderende trein niet in ’t Harde zal stoppen. “De intercity komt hier elk heel en half uur langs”, zo vertelt hij onverstoorbaar als de sneltrein voorbij raast en het kleine tussenstation voorbij gaat. “Deze komt vanuit Amersfoort en gaat naar Zwolle.”

Samen erop uit

Als het aan Aart ligt maakt hij het liefst elke dag een treinritje. Helaas kan hij dit alleen doen met een maatje, want vanwege zijn beperking is het moeilijk voor hem om een kaartje te kopen en in de juiste trein te stappen. Daarnaast voelt hij zich niet prettig tussen vreemde mensen en heeft hij het liefst een bekende bij hem in de buurt. Daarom is hij al enige tijd op zoek naar iemand die samen met hem een leuke activiteit bedenkt en er een dag op uit gaan. Fysiek gezien is er niets met hem aan de hand en met zijn lichte beperking is hij niet expliciet hulpbehoevend.

Maatjesprojecten Oranje Fonds

Het Oranje Fonds organiseert juist voor mensen als Aart maatjesprojecten. Hierbij worden vrijwilligers gezocht voor mensen als bijvoorbeeld ouderen, tienermoeders en mensen met een beperking die extra aandacht, ondersteuning en begeleiding nodig hebben. Sinds de campagne zijn er voor veel mensen aanmeldingen binnengekomen en heeft het succesvolle koppelingen opgeleverd. Wel is het helaas het geval dat de vraag naar maatjes groter is dan het aanbod, zo ook voor treinliefhebber Aart. Hij zou het fijn vinden om met iemand een praatje te maken of ergens wat te drinken. Het zou daarnaast fijn zijn als zijn maatje van een treinritje houdt, maar het is geen verplichting. “Ik hou ook van fietsen, wandelen, zwemmen, spelletjes en de tablet. Ik zoek gewoon een maatje om leuke dingen mee te doen. Dat zou ik al heel fijn vinden.”

Zou jij het nieuwe maatje van Aart willen worden? Dan kun je zijn hele verhaal lezen en je aanmelden op deze pagina.

Lees ook: Kijkers vol lof over alleenstaande moeders in Steenrijk, straatarm

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Oranje Fonds, AD | Beeld: Videostill