Kijkers ontroerd door tweede aflevering van Beau Five Days Inside

Beau bezoekt in de tweede aflevering van Five Days Inside het Rosa Spier Huis in Laren

Gisteravond was de tweede aflevering van het hartverwarmende programma Beau Five Days Inside te zien op RTL4. In de aflevering bezocht Beau het Rosa Spier Huis in Laren. In dit speciale bejaardentehuis brengen tal van kunstenaars en wetenschappers hun laatste jaren door. Beau valt bij binnenkomst van de ene verbazing in de andere.

“Ze vinden elkaar dan nog net even in de kunst.”

Dementie

Voorafgaand heeft Beau geen idee wat hij kan verwachten in het Rosa Spier Huis. Dementie is waar hij al snel mee geconfronteerd wordt, het ergste waar een mens volgens hem kan overkomen. Volgens de bewoners zelf is dit ook een groot keerpunt van het huis, het samenleven met mensen die dement zijn. Ondanks dit alles zijn Nelleke en Albert, die Beau al snel na aankomst ontmoet, wel ontzettend blij met dit bijzondere tehuis. Albert is al zestien jaar mantelzorger voor zijn vrouw Nelleke. Het koppel is al bijna veertig jaar getrouwd en ze zijn nog steeds dol op elkaar. Toch was dit zestien jaar geleden anders toen Nelleke getroffen werd door een hersenbloeding en ze daarna niet meer wilde leven. “Maar dat ging niet. En toen dacht ik: ik moet er het beste van maken.”

Albert en Nelleke

De reden dat Nelleke niet meer wilde leven was omdat ze niets meer kon. “Wat heb je er dan nog aan”, zo vertelt ze aan Beau. Tijdens haar langdurige revalidatietraject was Albert haar steun en toeverlaat. Zijn eenvoudige antwoord: “Ik vond dat ik haar moest helpen.” Zijn eigen leven moest hij hiervoor wel stopzetten, en dat viel hem niet altijd even makkelijk.

Bijzonder bejaardentehuis

Alle verhalen die Beau van de bewoners hoort in het tehuis hebben een diepe indruk bij hem achtergelaten. “Dag Rosa Spier Huis… een bijzonder bejaardentehuis, want dat is het”, zo sluit hij de aflevering af. “Allemaal kunstenaars. En wat overblijft zijn de oude mensen. Dagen die ineenglijden. Het einde van het leven. Aftakeling. Het is ook echt dramatisch. En ze vinden elkaar dan nog net even in de kunst.” Beau heeft één belangrijke les geleerd tijdens zijn verblijf in het Rosa Spier Huis, en dat is: “Leef”.

Lees ook: Crowdfunding gestart voor vervolg op documentaire Het beste voor Kees

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTLXL | Beeld: Videostill