Onderzoekers waarschuwen automobilisten: Uitdroging is net zo gevaarlijk als alcohol achter het stuur


Uitdroging minstens zo gevaarlijk als alcohol bij automobilisten

Er komt weer flink warm weer aan én we trekken er binnenkort massaal op uit om in het zuiden van Europa warmer weer op te zoeken. Britse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het gevaar van uitdroging automobilisten. Er is op dit moment een hittegolf gaan de in het Verenigd Koninkrijk en ook in Nederland en België stijgen de temperaturen weer, vandaar dat deze waarschuwing juist nu van belang is.

Vergeet niet genoeg te drinken!

Gevaar

Uit het onderzoek van de University of Loughborough bleek dat uitgedroogde automobilisten net zoveel fouten maakten als bestuurders met een alcoholgehalte van 0,8 promille. Dat is vier keer meer dan wettelijk is toegestaan! Er kunnen dus ernstige ongelukken gebeuren wanneer een automobilist uitgedroogd de weg op gaat. Dit bleek uit een simulatie waarbij mannen uitgedroogd moesten rijden, hierbij kwamen ze vaker in de berm terecht en remden ze geregeld te laat. Er gebeurden twee keer zoveel incidenten dan terwijl de mannen niet uitgedroogd waren.

Realisatie

Volgens de wetenschappers van de University of Loughborough realiseren niet genoeg automobilisten zich dat uitdroging een erg groot gevaar vormt. We weten allemaal dat we geen alcohol of drugs mogen nemen om vervolgens achter het stuur te kruipen, maar dat te weinig water ook voor verschrikkelijke ongevallen kan zorgen is minder bekend.

Water

Uitgedroogde automobilisten hebben een kortere reactietijd en krijgen sneller kramp in hun spieren, wat effect kan hebben op hun rijstijl en snelheid. Iemand die uitgedroogd achter het stuur zit maakt net zoveel fouten als iemand die dronken achter het stuur zit. Probeer iedere dag minstens twee liter water te drinken om uitdroging te voorkomen. Ook kan het helpen om voor het autorijden een glas water te drinken, dit kan de kans op een ongeluk al aanzienlijk verkleinen. Maar, laat geen plastic waterflesje in je auto liggen, want dat kan weer voor een hele andere ellende zorgen.

Je merkt dat je uitgedroogd bent aan een droge keel, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, donkere urine, een slechte concentratie en een slechte adem. Wees hier alert op en stop waar nodig om water te drinken.

Lees ook: Vaatwastabletten kun je ook voor deze 5 dingen in huis gebruiken

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Linda Nieuws | Beeld: Pexels