Uitzending Jinek onderbroken door Qatar-actievoerders

jinek

Het is al de derde keer in korte tijd dat de live-uitzending wordt onderbroken

Het WK Voetbal in Qatar gaat bijna van start, maar de WK-koorts is bij Nederlanders nog ver te zoeken. Sterker nog, de afgelopen tijd is er veel kritiek gekomen op het aanstaande voetbaltoernooi. Gisteren werd er daarom actiegevoerd, live op tv in de uitzending van Jinek.

Actie

De uitzending van Jinek werd gisteren kort onderbroken door twee actievoerders in gele hesjes. “Wij zijn hier voor Qatar! Wij komen op voor Qatar!”, riep een van hen. Presentatrice Eva Jinek reageerde rustig op de situatie en liet weten de twee mannen te begrijpen. “We hebben het al vaker besproken: veel mensen zitten met handen in het haar. Maar ik weet ook niet wat ik voor jullie kan doen om dat op te lossen.”

Vervolgens vroeg Jinek de mannen weer te gaan zitten. “Dan praten we daarna verder.” Tot slot zei ze dat ze begrip heeft voor hun actie. “Iedereen begrijpt hoe jullie je voelen.”

Ophef

De kritiek op het WK in Qatar komt onder meer door de situatie rondom de bouw. Zo zouden er volgens mensenrechtenorganisaties duizenden arbeiders overleden zijn bij de bouw van de grote WK-stadions. Sinds Qatar in 2010 het WK van 2022 toegewezen kreeg, ligt de staat al onder een vergrootglas. Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben vastgesteld dat er veel mis is met de behandeling van arbeiders die de stadions voor het toernooi bouwen. Zo werden veel van de arbeiders niet, te weinig of te laat betaald.

Daarnaast zouden er ‘minstens 6.500 doden’ gevallen zijn onder de arbeidsmigranten die Qatar bij de bouw aan het werk zette. Ook berichtte Britse krant The Guardian dat velen van hen hun paspoorten ingenomen zagen worden door hun werkgever. Hierdoor waren zij niet in staat terug te gaan naar hun thuisland.

Boycot

Een paar maanden terug stemde de Tweede Kamer er al mee in dat de regering het WK zou boycotten, en hier is de Nederlandse regering niet alleen in. Zo maakte een Groningse kroegbaas al bekend dit jaar geen WK uit te zenden in zijn café, en hebben verschillende Franse en Belgische steden laten weten het sporttoernooi te boycotten.

Lees ook: Kritiek op WK-reclame Jumbo met feestende bouwvakkkers

Bron: Linda | Beeld: Brunopress, Twitter