UMCG laat hond afscheid nemen van stervend baasje: ’Hij kroop rustig bij zijn baasje in bed’

“We vinden het belangrijk dat een hond ook afscheid kan nemen”, aldus het ziekenhuis

Iemand die stervende is, wil vaak niets liever dan afscheid kunnen nemen van zijn of haar dierbaren. Iedereen begrijpt dat maar al te goed. Ook het Groningse ziekenhuis UMCG begrijpt die wens. Het UMCG liet daarom afgelopen week een hond afscheid nemen van zijn baasje op de intensive care.

Het ziekenhuis deelde een foto van de hond die bij zijn baas op bed was gekropen.

Afscheid

Op Facebook plaatste het UMCG een foto van een hond die in bed ligt bij zijn baasje. “Als een patiënt komt te overlijden, geven we hem en zijn naasten alle ruimte om afscheid te nemen”, schrijft het ziekenhuis. Ook honden worden op zulke momenten toegelaten in het ziekenhuis. “Deze dierbare naaste kroop rustig bij zijn baasje in bed. Toen hij voelde dat het goed was zo, ging hij weg. Hij had afscheid genomen.”

Onafscheidelijk

Aan RTV Noord vertelt de hoofdverpleegkundige van het UMCG over het bijzondere moment. Samen met de partner van de stervende patiënt kwam de viervoeter naar het ziekenhuis. Hond en baas waren onafscheidelijk en bij binnenkomst nestelde het dier zich vrij snel op het bed. “Hij is daar rustig gaan liggen. We zagen dat de hond na een tijdje via de schoot van de partner het bed afstapte. Het was duidelijk: hij heeft afscheid genomen.”

Dieren in het ziekenhuis

Het gebeurt vaker dat dieren in het ziekenhuis komen om afscheid te nemen van hun baasje, zo vertelt de hoofdverpleegkundige. “We vinden het belangrijk dat als er zo’n nauwe band is tussen baasje en hond, dat er dan ook afscheid genomen kan worden.”

Lees ook: Ontroerende video: zesjarig meisje zorgt voor haar verlamde vader nadat moeder hen verlaat

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: UMCG, RTV Noord | Beeld: UMCG