Bewezen: van zó veel uren werken per dag worden we het gelukkigst

werken

En nee, het is niet helemaal niet werken

Soms vinden we het fijn om te werken, maar vaak is het ook een verplichting waar we absoluut geen zin in hebben. Vooral de fulltimers ondervinden nogal eens problemen met het vinden van een balans tussen sociale aangelegenheden, werken, en andere verplichtingen. Oh ja, en dan moeten we ook nog ontspannen..

Minder werken klinkt ons dan ook als muziek in de oren. Maar met hoeveel uur werken zijn we eigenlijk het gelukkigst?

Geen werk?
Nu zul je misschien grappend zeggen ‘geen werk’, maar ook dit maakt ons verre van tevreden en gelukkig. Geen werk betekent automatisch weinig- tot geen inkomen, een lagere sociale status en een onbevredigd gevoel. Omdat we toch vaak streven naar een doel in het leven, zien we een baan als noodzakelijk. Maar, acht uren per dag en vijf dagen per week werken vinden we dan weer teveel. Met hoe veel uren werken zijn we het meest tevreden?

Alleen maar voordelen
Uit wetenschappelijk onderzoek is nu gebleken dat we een werkdag van zes uren als het meest ideaal beschouwen. Het Zweedse onderzoek onderzocht werknemers die in plaats van acht zes uren per dag gingen werken. Voor deze kortere werktijd ontvingen zij hetzelfde salaris. Regelmatig moesten de deelnemers aan de onderzoekers laten weten hoe zij zich voelden. De resultaten uit het onderzoek waren onder andere dat de deelnemers vaker aanwezig waren op hun werk, zich minder vaak ziek meldden en productiever waren.

Verklaring
De verklaring van de onderzoekers voor dit fenomeen is eigenlijk best simpel: wanneer je minder uren werkt ben je vrolijker, heb je meer concentratie en zie je ook minder tegen de dag op. Al deze factoren beïnvloeden zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het werk: je doet meer en wat je doet, doe je beter. Ook het idee meer vrije tijd te hebben stemt de werknemer vrolijker en optimistischer.

Lees ook: Mensen die hun geld aan déze dingen uitgeven zijn het gelukkigst!

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels